13 Ιούλιος 2013, 12:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:22

Δώστε οριστικό τέλος στις καταστροφικές σχέσεις

  • Δώστε οριστικό τέλος στις καταστροφικές σχέσεις

Μία σχέση μπορεί να μας καταστρέψει τη ζωή. Για να μπορέσουμε να συνηδειτοποιήσουμε την κατάσταση και να δώσουμε ένα τέλος οριστικό, πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε και να παραδεχθούμε ότι μας καταστρέφει. Πρέπει να καταλάβουμε τι μας κρατάει δέσμιους σ' αυτήν.

Γράφει η Κωστελίδου Δόμνα για το Pontos-News.Gr

Πότε όμως μία σχέση είναι καταστροφική;
Όταν παύει να είναι ευχάριστη και δημιουργεί συνεχώς σοβαρά προβλήματα στο ένα ή και στα δύο άτομα, τότε θεωρείται καταστροφική. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως τέτοια, μία σχέση που έχει τα απλά καθημερινά προβλήματα, όπως απλές καθημερινές συγκρούσεις και φυσιολογική ρουτίνα.

Χαρακτηριστικά
Πολύ έντονες καθημερινές συγκρούσεις, σωματική ή ψυχολογική βία, έλλειψη σεβασμού, υπερβολική ζήλεια, καταπίεση. Καταστάσεις που προκαλούν άγχος, νεύρα, στεναχώρια, απογοήτευση και που δεν έχουν να κάνουν με τον έρωτα και την αγάπη.

Καταστάσεις που πολλές φορές και οι δύο τις βλέπουν ξεκάθαρα, αλλά δεν τολμούν να φύγουν, μένοντας αιχμάλωτοι για λόγους που ούτε οι ίδιοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει. 

Καταστροφικές και αδιέξοδες χαρακτηρίζονται και οι σχέσεις που δημιουργούνται όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους, είναι ήδη παντρεμένος. Το άτομο που είναι ελεύθερο παραμένει στο περιθώριο περιμένοντας να αλλάξει κάτι.

Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους εγκλωβιζόμαστε, σε έναν ανούσιο δεσμό. Τους κυριότερους από αυτούς θα βάλοθμε στο μικροσκόπιο.

Ο φόβος
Ο φόβος της μοναξιάς. Φόβος μήπως δεν βρεθεί άλλος σύντροφος ή μήπως είναι χειρότερος από αυτόν. Φόβος μήπως μου δημιουργήσει πρόβλημα ο/η πρώην (ειδικά στις περιπτώσεις βίας αυτή είναι η συνηθέστερη μορφή φόβου)

Η συνήθεια
Είναι αρκετά δύσκολο ιδίως μετά από μακροχρόνιες σχέσεις, να αλλάξει τελείως η καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Αυτή η αλλαγή είναι που αναστέλλει την απόφαση του χωρισμού, χωρίς να συνειδητοποιούν όσοι δεν τολμούν να χωρίσουν ότι αυτή η αλλαγή αν και δύσκολη, πιθανόν να είναι ο μοναδικός τρόπος για να γίνουν ετυχισμένοι και να ξεφύγουν από το αδιέξοδο.

Τα παιδιά
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά, εκείνα είναι ο σημαντικότερος λόγος που οι γονείς τους παραμένουν σε μία καταστροφική σχέση. Προσπαθώντας, όμως να προστατεύσουν τα  παιδιά, ίσως τους δημιουργούν πολύ σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς μία καταστροφική σχέση έχει άμεσο αντίκτυπο κυρίως σε εκείνα, τα οποία γίνονται θύματα μίας κατάστασης χωρίς να φταίνε.

Το διαζύγιο είναι η καλύτερη λύση σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς έτσι θα μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά σε ένα πιο ήρεμο περιβάλλον, χωρίς να είναι αναγκασμένα να βιώνουν την καθημερινή ένταση ανάμεσα στους γονείς τους.

Η ελπίδα
Φυσικά υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, ότι ο ίδιος ο σύντροφος θα αλλάξει. Αυτό είναι μεγάλη παγίδα, καθώς η αλλαγή δεν γίνεται ποτέ και η απογοήτευση κάθε φορά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ο έρωτας
Έστω κι αν φαίνεται περίεργο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, που κάποιοι νιώθουν τόσο ερωτευμένοι με τον άνθρωπό τους, που δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα είναι μακριά του, κι ας τους κάνει τη ζωή δύσκολη. Ίσως αυτό που νιώθουν να μην είναι πραγματικός, αληθινός έρωτας, αλλά μία αρρωστημένη εξάρτηση, που δεν τους αφήνει να αφεθούν ελεύθεροι.

Πώς να απαλλαγούμε από μια καταστροφική σχέση
Το γεγονός ότι δεν χωρίζουμε και ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για χρόνια, επιδρά πολύ αρνητικά στην ψυχική αλλά και στην σωματική μας υγεία. Παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τη ζωή μας και να κάνουμε μία νέα αρχή.

Για να δει κάποιος ένα γεγονός ή μια κατάσταση πιο καθαρά αρκεί να κάνει "ένα βήμα πίσω". Από αυτή τη μικρή απόσταση το τοπίο ξεκαθαρίζει, η θολούρα φεύγει από το μυαλό και η καρδιά δίνει προβάδισμα στο νου και τη λογική.

Τίποτα δεν είναι δύσκολο, αρκεί να νικήσουμε το φόβο και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας.

Για αυτό, όλοι εσείς που νιώθετε παγιδευμένοι σε μία σχέση που σας ταλαιπωρεί και δεν φεύγετε είτε για τους παραπάνω λόγους, είτε για άλλους πιο προσωπικούς, να θυμάστε ότι η ζωή είναι πολύ μικρή και ότι ο στόχος πρέπει να είναι να περνάμε καλά και να νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Κόψτε τα δεσμά που σας κρατούν αιχμάλωτους, στη σχέση καταστρέφει τη ζωή σας. 

Μην ταλαιπωρείτε άλλο τον εαυτό σας, γιατί κανείς δεν μπορεί να σας δώσει πίσω, τη ζωή που χάνετε...

Κωστελίδου Δόμνα
Pontos-News.Gr