2 Ιούλιος 2013, 19:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:25

Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας που ζηλεύει και η Χαβάη!

  • Οι 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας που ζηλεύει και η Χαβάη!

Παραλίες, καλοκαίρι και Ελλάδα, αποτελούν το απόλυτο τρίπτυχο των ιδανικών διακοπών για τους περισσότερους. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: η Ελλάδα έχει τόσο πολλές και τόσο όμορφες παραλίες, που είναι πραγματικά δύσκολο να επιλέξουμε τις καλύτερες και που όλοι θα συμφωνούσαν σε μια λίστα με αυτές.

Όπως και να έχει, εμείς θα αναφέρουμε μερικές από τις αναμφισβήτητα πιο όμορφες παραλίες της χώρας μας, που μοιάζουν με ζωγραφιές με τα πεντακάθαρα νερά τους σ' όλες τις πιθανές αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, τις απέραντες αμμουδιές, τους απόκρημνους βράχους και τα πανέμορφα βότσαλα.

 Εγκρεμνοί-Πόρτο Κατσίκι-Κάθισμα, Λευκάδα


Αυτές οι τρεις, μεγάλες παραλίες στη δυτική Λευκάδα, είναι φημισμένες σε όλο τον κόσμο! Και όχι άδικα. Τα τιρκουάζ νερά τους, η κατάλευκη χοντρή άμμος και οι εντυπωσιακοί γκρεμοί, δημιουργούν τοπία μοναδικής ομορφιάς που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Είναι βαθιές και πεντακάθαρες θάλασσες και μάλιστα στις δύο από αυτές (Εγκρεμνοί και Πόρτο Κατσίκι), η πρόσβαση γίνεται κατεβαίνοντας αρκετά σκαλοπάτια. Λόγω της θέσης τους στα δυτικά του νησιού, οι παραλίες αυτές προσφέρουν μοναδικά ηλιοβασιλέματα.

Μύρτος, Κεφαλονιά


Η πιο γνωστή παραλία του νησιού, δεν είναι τυχαίο που συγκαταλέγεται στις καλύτερες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά διεθνώς. Απέχει 30χλμ. από το Αργοστόλι και βρίσκεται σ’ ένα μικρό ορμίσκο του ομώνυμου κόλπου. Το πράσινο της περιοχής, η «άγρια» ομορφιά του, τα ολόλευκα βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά, είναι αυτά που τον κάνουν να σαρώνει τα διεθνή βραβεία και πρωταγωνιστεί σε πολλούς τουριστικούς οδηγούς. Είναι πλήρως οργανωμένη παραλία και αν ξεχαστείς εκεί θ’ απολαύσεις ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.

Φαλάσαρνα, Χανιά

Τα Φαλάσαρνα βρίσκονται στη δυτική ακτή της Κρήτης. Στα Φαλάσαρνα υπάρχει μικρός οικισμός που διαθέτει μια από τις πιο γνωστές παραλίες του νομού Χανίων και της Κρήτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε καλοκαίρι.

Η παραλία στα Φαλάσαρνα έχει βραβευτεί σαν η πιο όμορφη παραλία της Κρήτης και συμπεριλαμβάνεται πάντα μέσα στο τοπ 10 των καλύτερων παραλιών στην Ευρώπη, διαθέτοντας υπέροχη λευκή ψιλή άμμο και ζεστά, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά.

Είναι τόσο μεγάλη η παραλία Παχιά Αμμος, που δύσκολα θα αισθανθείτε να «πνίγεστε» από κόσμο ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν εκατοντάδες άλλοι θα βρίσκονται γύρω σας.

Ναυάγιο, Ζάκυνθος


H πιο γνωστή παραλία της Ζακύνθου, είναι ένα ιδιαίτερο δημιούργημα της φύσης και ενός ναυτικού ατυχήματος. Το ναυάγιο συνέβη το 1982, όταν το πλοίο «Παναγιώτης», μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία. Ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Σήμερα, το ναυάγιο βρίσκεται στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας με αμμοχάλικο, την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα.

Άγιος Προκόπιος, Νάξος


Πρόκειται για μια από τις καλύτερες παραλίες της Μεσογείου, έχει βαθμολογηθεί μέσα στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης και η τρίτη καλύτερη στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Χώρα της Νάξου και έχει συνολικό μήκος 2 χιλιόμετρα.

Στην αρχή της παραλίας βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγ. Προκοπίου που έδωσε το όνομά του στην παραλία και την περιοχή.

Η παραλία του Αγίου Προκόπιου διακρίνεται για την χοντρή αμμουδιά της και τα κρυστάλλινα νερά της. Είναι μια από τις πιο οργανωμένες τουριστικά παραλίες της Νάξου. Συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Υπάρχει δυνατότητα για θαλάσσια σπορ γεγονός που την καθιστά αγαπημένη παραλία της νεολαίας.

Καλαδί, Κύθηρα


Η πραλία Καλαδί βρίσκεται 4 χλμ. από το χωριό του Καλάμου, στο δυτικό τμήμα των Κυθήρων, ακριβώς δίπλα στην Παλαιόπολη. Εύκολα την προσεγγίζετε οδικά από τον κύριο δρόμο Φρατσίων - Αβλέμονα. Μια πινακίδα θα σας οδηγήσει σε ένα μικρό χωματόδρομο, και μετά από περίπου 120 λίθινα σκαλοπάτια φτάσατε!

Ψιλό λευκό βότσαλο που εναλλάσσεται με άμμο και διαυγή, γαλαζοπράσινα νερά. Ένας τεράστιος απότομος βράχος την κόβει στα δυο και σχηματίζει θαλάσσια στοά. To πιο εντυπωσιακό είναι πως μέσω μιας μικρής σπηλιάς φτάνετε σε μια prive παραλία.

Της Γριάς Πήδημα, Άνδρος


Η παραλίας της Γριάς Πήδημα βρίσκεται δυο χιλιόμετρα βορειοανατολικά του όρμου Κορθιου. Είναι μικρή παραλια, απο τις πιο γνωστές του νησιού, λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της. Μπορείτε να έρθετε με καραβάκι απο τον όρμο κορθιου ή οδικώς επίσης από τον όρμο Κορθίου μέχρι ενός σημείου, και από κει και πέρα απαιτείται πεζοπορία 5 περίπου λεπτών. Λίγα λόγια για την ιστορία του ονόματος ίσως να ενδιέφεραν. Όταν οι Τούρκοι είχαν καταλάβει το νησί της Άνδρου, θέλησαν να κατακτήσουν και το λεγόμενο Επάνω κάστρο. Μία ηλικιωμένη μαζί με την έγκυο κόρη της υποδύθηκαν τις ανύμπορες και ζήτησαν βοήθεια από τους εσώκλειστους στο κάστρο Έλληνες. Το αποτέλεσμα ήταν να ανταποκριθούν εκείνοι ανοιξαν τις πύλες του φρουρίου τους, οπότε οι Τούρκοι εισέβαλαν.

Η γριά όμως έχοντας τύψεις για την πράξη προδοσίας της πήδησε απο το λόφο και πέτρωσε. Έτσι εξηγεί ο θρύλος την ύπαρξη του περίεργου βράχου που στέκει στα νερά της παραλίας και που, όπως λεν οι ντόπιοι, αν ειδωθεί από κάποια του πλευρά, θυμίζει το προφίλ μίας ηλικιωμένης που φορά το χαρακτηριστικό μαντήλι της. Μια άλλη εκδοχή λεει ότι η γριά πήδησε επειδή ήταν τρεις φορές χήρα και δεν άντεχε άλλο τη μοναξιά.

Καβουρότρυπες, Χαλκιδική


Περνώντας τη διασταύρωση της Βουρβουρούς συνεχίζοντας 5 χιλιόμετρα πριν τη Σάρτη θα συναντήσετε ίσως μια από τις πιο ονειρεμένες παραλίες της Χαλκιδικής, τις Καβουρότρυπες. Καθώς το τοπίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εξωτικούς προορισμούς βλέπουμε τις λευκές μικρές αμμουδιές να περικυκλώνονται από βράχια και να εισχωρούν στα τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά της Σιθωνίας, ενώ πινελιές πρασίνου διανθίζουν το τροπικό σκηνικό.

Η φημισμένη παραλία Καβουρότρυπες της Σιθωνίας βρίσκεται καλά κρυμμένη πίσω από ένα πευκοδάσος. Στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου, περίπου 20 χλμ. από τον οικισμό της Βουρβουρούς και 5 χλμ. μετά το κάμπινγκ του Αρμενιστή, ο ασφαλτόδρομος διασχίζει έναν πυκνό πευκώνα.

Πινακίδα για την παραλία δεν υπάρχει, αλλά με λίγη προσοχή θα την ανακαλύψετε διακρίνοντας τα σταθμευμένα αυτοκίνητα ανάμεσα στα πεύκα. Θα χρειαστεί να κατηφορίσετε με τα πόδια από το δασάκι στη φημισμένη ακτή, αλλά η εικόνα θα σας ανταμείψει.

Σίμος, Ελαφόνησος


Στη νότια πλευρά του νησιού, στην περιοχή της Λεύκης και απέναντι από τα Κήθυρα, βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου και τον όρμο του Φράγκου. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της, ενώ το δάσος με τα θαλασσόκεδρα, απλώνεται σε μεγάλη έκταση και ενώνει τις δύο παραλίες.

Σαρακήνικο, Μήλος


Παγκοσμίως γνωστή παραλία χάρη στην ιδιομορφία των βράχων που "αιχμαλωτίζουν" μια πολύ στενή αμμουδιά. Οι άνεμοι από τον Βορρά έχει σχηματίσει πολύ ιδιαίτερες παραλίες σε όλη τη βόρεια πλευρά του νησιού. Για να τις επισκεφτείς βέβαια πρέπει να μην υπάρχουν πάρα πολύ ισχυροί βοριάδες. Αξίζει να κάνεις μια βόλτα στους λείους βράχους για να βγάλεις φωτογραφίες και να θαυμάσεις τη θάλασσα να σκάει στα βράχια.