31 Μάιος 2013, 18:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:34

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην Παναγία Σουμελά Αχαρνών

  • Στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος

Με τιμές Αρχηγού Κράτους, θα γίνει η υποδοχή του Αγιοτάτου Πατριάρχη, πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου στον Ιερό Ναό Παναγία Σουμελά, Αχαρνών, από τον Μητροπολίτη Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρα το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουνίου  και ώρα 17:00  στην ειδικά διαμορφωμένη πλατεία του Ιερού Ναού.  Η επίσκεψη του θα διαρκέσει στην Ελλάδα 1-7 Ιουνίου.

Ο Πατριάρχης, στα πλαίσια της επίσκεψής του στις Αχαρνές, θα λειτουργήσει στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά και θα δωρίσει στο ναό μέρος των Ιερών λειψάνων του Οσίου της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας Σεραφείμ του Σαρώβ ενώ παράλληλα σε πανηγυρική εκδήλωση θα του δοθεί το κλειδί της πόλης και θ’ αναγορευτεί επίτιμος δημότης.

Αναμενόμενη είναι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου, Μητροπολιτών, ιερέων, βουλευτών, Δημάρχων, Συλλόγων Ποντίων Αττικής και φυσικά χιλιάδων πιστών κυρίως ποντιακής καταγωγής, οπού έχουν γεννηθεί στη Ρωσία από όλη την Αττική και όχι μόνο.

Για την ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών (Μενιδίου) θεωρείται ύψιστη τιμή.

η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κυρίλλου στο «ορόσημο» για την  ποντιακή κοινότητα  ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά

και η κίνησή του «συμβολική» να δωρίσει ένα μέρος των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σαρώβ που αποτελεί ένα από τα  μεγαλύτερα κειμήλια της Ρωσικής εκκλησιαστικής παράδοσης και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών κατοικούν 60.000 Έλληνες που είχαν γεννηθεί στη Ρωσία και μετά την 27 αιώνων ζωής άφησαν  πίσω τους πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων και εγκαταστάθηκαν εδώ δημιουργώντας το κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού της Αττικής.
 
Ο Ναός της Παναγίας Σουμελά, βρίσκεται στις Αχαρνές (Μενίδι) Αττικής, στην περιοχή Άγιος Πέτρος, μεταξύ των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Σαμψούντος.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr