4 Μάιος 2013, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Οκτώβριος 2014, 19:48

Χρήσιμες οδηγίες για το σούβλισμα του αρνιού. Βίντεο

  • Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα;

Για να έχει επιτυχία το σούβλισμα του αρνιού, πρέπει να γίνει σωστά πρώτα από όλα το πέρασμα στη σούβλα και στη συνέχεια το ψήσιμο. Γι αυτό σας δίνουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες που πιστεύουμε ότι θα σας φανούν χρήσιμες και θα σας διευκολύνουν.

Τα σύνεργα που χρειαζόμαστε

Σύρμα για το στερέωμα-δέσιμο του αρνιού στη σούβλα
Σπάγκος  και σακοράφα για το ράψιμο του αρνιού (μπορεί να γίνει και με ψιλό σύρμα)

Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμός λεμονιού
αλατοπίπερο με χοντρό αλάτι
1 κεφάλι σκόρδο για τη γέμιση
1/2 κιλό κεφαλοτύρι σε κομμάτια για τη γέμιση(προεραιτικά)

Προετοιμασία

Περνάμε στην σούβλα αρνί από το πίσω μέρος του μέχρι το κεφάλι του.

Στη συνέχεια το δένουμε με το σύρμα σε αρκετές μεριές στα πόδια, το σώμα και το λαιμό του, πολύ προσεκτικά για να μην μας φύγει στη διάρκεια του ψησίματος.

Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι πρώτα δένουμε το μικρό κοκαλάκι των ποδιών του αρνιού με σύρμα στη σούβλα, μετά στο λαιμό του για να στηριχτεί και τέλος κάνουμε τα εσωτερικά δεσίματα στη ραχοκοκαλιά του αρνιού.

Κάτι που πρέπει να προσέξουμε επίσης είναι ότι το σύρμα μας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ψιλό (γιατί θα λυγίζει όταν τρυπάμε το αρνί), αλλά ούτε και πολύ χοντρό γιατί θα είναι δύσκολο στο λύγισμα.

Τέλος η εύκολη και σωστή διαδικασία τρυπήματος και δεσίματος με το σύρμα, είναι από τα εξωτερικό προς το εσωτερικό μέρος του αρνιού, για να μπορούμε να το δέσουμε χωρίς δυσκολία από την πίσω μεριά του.

Μόλις τελειώσουμε με το στήριγμα του αρνιού στη σούβλα, αλείφουμε το αρνί μας εσωτερικά και εξωτερικά με χυμό λεμονιού και μετά με λάδι.

Αλατοπιπερόνουμε μέσα έξω και προσθέτουμε τις σκελ΄.ιδες από ένα κεφάλι σκόρδο και το κεφαλοτύρι στην κοιλιά του.

Το κλείσιμο δηλαδή το ράψιμο της κοιλιάς του αρνιού γίνετε στο τέλος με σπάγκο και χοντρή βελόνα (σακοράφα).

Το αρνί μας είναι πλέον έτοιμο για ψήσιμο.

Το ψήσιμο του αρνιού

Η φωτιά μας θέλει μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα στην αρχή. Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι η πολύ φωτιά στην αρχή του ψησίματος η οποία θα δώσει αμέσως χρώμα μέσα σε 10 λεπτά. Αν γίνει αυτό θα πρέπει να αραιώσουμε κατευθείαν την φωτιά μας για να ψηθεί το αρνί μας σωστά

Στη διάρκεια του ψησίματος συμπληρώνουμε με κάρβουνα αν χρειαστεί και αναλόγως χαμηλώνουμε την απόσταση του αρνιού με την φωτιά προς το τέλος. Προσοχή θέλει και η κατανομή της φωτιάς, ιδιαίτερα στα πόδια και στο λαιμό που πρέπει να είναι περισσότερη, γιατί αυτά τα σημεία ψήνονται πιο δύσκολα.

Το γύρισμα στην αρχή του ψησίματος πρέπει να είναι αργό και προς το τέλος γρηγορότερο για να μην μας αρπάξει.

Η αρχική απόσταση του αρνιού από την φωτιά μας δεν πρέπει να είναι πάνω από 30 εκατοστά. Μία ακόμα συμβουλή από τν φίλο Αντώνη είναι ότι εάν δεν έχετε τυλιγμένο το αρνί σας σε λαδόκολλα, να τοποθετήσετε ένα αλουμινόχαρτο πάνω στα κάρβουνά σας, κάτω από την κοιλιά του αρνιού, για να ψηθεί το αρνί σας ομοιόμορφα και να μην σας αρπάξει σε εκείνο το σημείο που ψήνεται γρηγορότερα.Για το ψήσιμο του αρνιού χρειαζόμαστε 10 κιλά κάρβουνα περίπου.

Υπολογίστε ότι για ένα αρνί 12-13 κιλά χρειάζονται περίπου 3-3 1/2 ώρες.

Καλή επιτυχία και καλή Ανάσταση!

Παρακολουθείστε δύο βίντεο με οδηγίες σουβλίσματος...

Τμήμα σύνταξης Pontos-News.Gr