20 Απρίλιος 2013, 14:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:46

Πώς να βάψεις τα πασχαλινά αυγά οικολογικά

  • Πώς να βάψεις τα πασχαλινά αυγά οικολογικά

Φέτος μπορείτε να κάνετε την διαφορά βάφοντας τα αυγά για το Πάσχα με οικολογικό τρόπο!

Έρχεται το Πάσχα 2013 και σιγά σιγά πρέπει να άρχισουμε να προετοιμαζόμαστε. Τα βαμμένα αυγά αποτελούν κομμάτι της Ελληνικής παράδοσης. Συνήθως επιλέγουμε την κλασική κόκκινη βαφή, που παραδοσιακά συμβολίζει το αίμα του Χριστού και θέλουμε τα αυγά να έχουν βαθυκόκκινο λαμπερό χρώμα.

Έχετε ποτέ όμως αναρωτηθεί, πόσο τοξικές είναι οι βαφές που υπάρχουν στο εμπόριο και άν τα αυγά τελικά είναι κατάλληλα για ασφαλή βρώση; Φέτος μπορείτε να πειραματιστείτε με δοκιμασμένες φυτικές, αγνές χρωστικές βαφές, που θα αποδώσουν φυσικά υπέροχα πάλ ανοιξιάτικα χρώματα! Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ιδέες για το πως να βάψετε τα αυγά για το Πάσχα με οικολογικό τρόπο.

Κόκκινο: Βράσε το αβγό μαζί με 5-6 ψιλοκομμένα πατζάρια, ξύδι και νερό ή εναλλακτικά φύλλα τριανταφυλλιάς. Ανάλογα με την ποσότητα των λουλουδιών ή των παντζαριών το αποτέλεσμα θα βγει από απαλό ροζ έως βαθύ κόκκινο.

Πορτοκαλί: Τύλιξε κάθε αβγό μέσα σε φλούδα κρεμμυδιού και βράσε τα με ξύδι. Εναλλακτικά βράσε τα με κουρκουμά και ξύδι. Για πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα πρόσθεσε πάπρικα κατά το βράσιμο.

Κίτρινο: Χρησιμοποίησε κρόκο Κοζάνης. Ενα κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό για να δώσει έντονο κίτρινο χρώμα. Ενναλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις κύμινο.

Καφέ - μπεζ: Οτι πιο εύκολο! Αντί να τον πιεις χρησιμοποίησε τη σκόνη του καφέ για το βάψιμο των αβγών. Στιγμιαίος, ελληνικός ή φίλτρου αν βραστεί μαζί με τα αυγά θα δώσει χρώμα σε αυτά!

Μοβ -μπλε: Το μοβ χρώμα στα αβγά μπορείς να το πετύχεις βράζοντας τα με κόκκινο λάχανο και ξύδι.

Βιολετί: Για αποτέλεσμα που θα θυμίζει βιολέτα βράσε τα αυγά με ένα ματσάκι από τα ομώνυμα άνθη!

Πράσινο: Πέτυχέ το με ζωμό από σπανάκι τσουκνίδα ή μαϊντανό. Προσοχή! Χρειάζεται τουλάχιστον 1 κιλό από τα χορταρικά. Απαραίτητο το ξύδι για να σταθεροποιήσει το χρώμα.