30 Ιανουάριος 2013, 10:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:11

Πώς να αποφύγουμε τη μελαγχολία που προκαλεί η κρίση

  • Πώς να αποφύγουμε τη μελαγχολία που προκαλεί η κρίση

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει μία αλλαγή στη διάθεσή μας με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας λόγω της οικονομικής κρίσης. Μπορούμε άραγε να μην αφήσουμε τα γεγονότα να μας επηρεάσουν και να αποφύγουμε την μελαγχολία; Δείτε μερικούς τρόπους για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας.

Γράφει η Δόμνα Κωστελίδου για το Pontos-News.Gr

Βρεθείτε με φίλους
Όταν είμαστε με άτομα που περνάμε καλά, ξεχνάμε τα προβλήματα και την καθημερινότητα και η διάθεσή μας ανεβαίνει. Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη φίλων στην ζωή μας, ειδικά όταν εκείνοι μας κάνουν να χαμογελάμε. (Φυσικά το facebook και γενικά η επικοινωνία μέσω internet δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αληθινή, άμεση επικοινωνία)
 
Γυμναστείτε
Η άσκηση του σώματος επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας υγεία. Επιστημονικά έχει αποδειχθεί ότι η γυμναστική προκαλεί την έκκριση ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι. (Αν δυσκολεύεστε να γραφτείτε στο γυμναστήριο λόγω χρημάτων, μπορείτε να κάνετε γυμναστική στο σπίτι βάζοντας μία ωραία μουσική ή να περπατήσετε στη φύση.)

Kάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν
Όταν κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν, έχουμε περισσότερη όρεξη καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Είτε διαβάζοντας ένα ωραίο βιβλίο, είτε πηγαίνοντας μία βόλτα, είτε παρακολουθώντας μία ωραία ταινία. Για τον καθένα μας μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό, γι αυτό φροντίστε τον ελεύθερο χρόνο σας να τον περνάτε όσο πιο όμορφα γίνεται.

Ερωτευτείτε
Ο έρωτας έχει τη δύναμη να μας κάνει να ξεχνάμε τα πάντα και να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Όταν είμαστε καλά στον ερωτικό και συναισθηματικό τομέα , έχουμε περισσότερη διάθεση και όρεξη και για όλα τα υπόλοιπα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε δύσκολες εποχές έχουμε περισσότερο την ανάγκη να έχουμε έναν ερωτικό σύντροφο.

Μειώστε το άγχος
Σε κανέναν δεν αρέσει η κατάσταση που ζούμε, ειδικά όταν μας έχει επηρεάσει άμεσα, αν δηλαδή έχει μειωθεί το εισόδημά μας ή αν έχουμε χάσει τη δουλειά μας. Με το άγχος τα προβλήματα αυξάνονται. Το καλύτερο είναι να σκεφτούμε ψύχραιμα τις νέες προοπτικές και να αναζητήσουμε με ηρεμία λύσεις που θα μας βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο.

Φροντίστε την εμφάνισή σας
Η φροντίδα της εξωτερικής μας εμφάνισης έχει άμεση επίδραση και στην ψυχολογική μας διάθεση. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό μας καθημερινά, αισθανόμαστε πολύ καλύτερα. Αντιθέτως, αν παραμελούμε την εμφάνισή μας και δε νιώθουμε ικανοποιημένοι με την εικόνα μας, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία μας.

Μιλήστε για αυτά που σας απασχολούν
Όταν μοιραζόμαστε τα προβλήματά μας με άλλους φεύγει ένα βάρος από πάνω μας, νιώθουμε πιο ανακουφισμένοι και ό,τι μας απασχολούσε φαίνεται να είναι πιο ασήμαντο. Αν κλεινόμαστε στον εαυτό μας και δεν μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας, τα προβλήματά μας γιγαντώνονται και μας κάνουν να αισθανόμαστε ακόμα πιο άσχημα.

Να  σκέφτεστε θετικά
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που τείνουν να τα βλέπουν όλα μαύρα, θλιβερά, ακόμη και εκείνα που στην πραγματικότητα δεν είναι. Κάθε φορά που σας έρχονται στο μυαλό αρνητικές σκέψεις προσπαθήστε να τις διώξετε μακριά και να τις αντικαταστήσετε με κάτι θετικό. Με αυτό τον τρόπο η αυτοπεποίθησή σας θα ανέβει και εσείς θα μπορείτε πιο εύκολα με τον καιρό να αντιμετωπίσετε ό, τι σας απασχολεί.

Κωστελίδου Δόμνα Pontos-News.Gr