29 Ιανουάριος 2013, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:11

Ναρκωτικά : Επιλέγοντας έναν αργό θάνατο

  • Ναρκωτικά : Επιλέγοντας έναν αργό θάνατο

Ένα κοινωνικό φαινόμενο που μας αφορά όλους. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που οδηγεί κάποιους ανθρώπους στην επιλογή ενός αργού θανάτου με την χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Γράφει η Δόμνα Κωστελίδου για το Pontos-News.Gr

Τί πραγματικά γνωρίζουμε για τα ναρκωτικά και για όσους κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών; Τις περισσότερες φορές, αν δεν έχουμε κάποιον στο κοντινό μας περιβάλλον, ο οποίος να  είναι χρήστης, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο πολύ αποστασιοποιημένα και τους ανθρώπους αυτούς επιφυλακτικά.

Πόσες φορές, έχουμε ακούσει για ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξ΄αιτίας των ναρκωτικών ή έχουμε δει με τα μάτια μας άτομα σε εξαθλιωμένη κατάσταση λόγω της  χρήσης διάφορων ουσιών;

Αιτίες
Οι έφηβοι είναι τα εύκολα θύματα των εξαρτησιογόνων ουσιών. Κι αυτό συμβαίνει, επειδή βρίσκονται σε μία πολύ ευαίσθητη ηλικία και παρασύρονται εύκολα.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο σχολείο μπορεί να κυκλοφορούν ελεύθερα διάφορες επιβλαβείς ουσίες, αλλά και έχοντας ελλιπή ενημέρωση από το σχολικό και από το οικογενειακό τους περιβάλλον, τους κάνει να καταφεύγουν σε εξαρτησιογόνες ουσίες.
Οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι νόμιμες, όπως η νικοτίνη και το αλκοόλ, αλλά και παράνομες, όπως το χασίς, η μαριχουάνα και ακόμη βαρύτερες, όπως η κοκαΐνη και η  ηρωίνη.

Οι λόγοι που οδηγούν τους χρήστες να ξεκινήσουν τα ναρκωτικά, ενδεχομένως ποικίλλουν. Ιδιαίτερη σημασία έχει η ανατροφή που λαμβάνει το άτομο από την οικογένειά του. Οι σχέσεις που έχουν τα παιδιά με τους γονείς τους και με τα άλλα πρόσωπα που συμβάλλουν στην ανατροφή τους είναι πολύ σημαντικές και παίζουν καθοριστικό ρόλο για τη μετέπειτα εξέλιξη και πορεία τους. Οι αρνητικές εμπειρίες του οικογενειακού περιβάλλοντος έχουν σημαντικές συνέπειες στην αποκλίνουσα ή παραβατική συμπεριφορά των παιδιών. Τέτοιες εμπειρίες έχει βρεθεί ότι έχουν οι ανήλικοι που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Τετοιες αρνητικές εμπειρίες μπορεί να είναι οι πολύ έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, που συμβαίνουν είτε ανάμεσα στους γονείς, είτε ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Επίσης, η αδιαφορία, ο υπερπροστατευτισμός, τα ψυχικά προβλήματα των γονέων ενδεχομένως πιέζουν τα παιδιά και τα κάνουν να θέλουν να αναζητήσουν διέξοδο στα καθημερινά τους προβλήματα.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, το πρότυπο που αποτελούν οι γονείς σχετικά με τη χρήση ουσιών. Το γονεϊκό πρότυπο διαμορφώνει και επηρεάζει ανάλογες μελλοντικές συμπεριφορές στη ζωή των παιδιών.
Εκτός, όμως, από την επιρροή της οικογένειας, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι παρέες με τις οποίες συναναστρέφονται τα παιδιά, αλλά και ο χαρακτήρας τους.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι χρήστες ναρκωτικών είναι λίγο πιο αδύναμοι χαρακτήρες, με δύσκολη συμπεριφορά και αρνητικά συναισθήματα. Παρασύρονται εύκολα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν συγκρούσεις, να ζήσουν απογοητεύσεις και για αυτό τον λόγο προτιμούν να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα, για να μην βιώνουν κάποια δυσάρεστα συναισθήματα.
 
Συνέπειες
Οι επιπτώσεις από τη χρήση ουσιών είναι πολλές και αρνητικές. Η εξάρτηση είναι η πρώτη συνέπεια, αφού όλες αυτές οι ουσίες έχουν την ιδιότητα να προκαλούν εθισμό.

Ύστερα, οι χρήστες ηρωίνης κινδυνεύουν να προσβληθούν από αρρώστιες όπως το Aids, η ηπατίτιδα και άλλες συναφείς, διότι η σύριγγα που χρησιμοποιούν για τη λήψη της δόσης τους δεν είναι αποστειρωμένη. Επίσης, οι ηρωινομανείς δεδομένου ότι δεν προέρχονται από πλούσιες οικογένειες, προσπαθούν να βρουν χρήματα για τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να οδηγούνται στο έγκλημα. Αλλά δεν είναι επικίνδυνη μόνο η ηρωίνη.

Και το χασίς που θεωρείται ακίνδυνο, προκαλεί παραισθήσεις και μπορεί να οδηγήσει σε πράξεις που το άτομο εκείνη την ώρα δεν τις αντιλαμβάνεται και μπορεί να είναι καταστροφικές. Τέλος, μετά από μακροχρόνια χρήση κάποιων ουσιών, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί θάνατος.

Ποτέ δεν είναι αργά για να θεραπευτούν οι χρήστες και να αλλάξουν τη ζωή τους.
Υπάρχουν θεραπευτικά προγράμματα για την απεξάρτηση από τις εξαρτησιογόνες ουσίες, για τον περιορισμό των επιβλαβών συνεπειών ή για την κοινωνική επανένταξη  των χρηστών.

Η υποστήριξη πραγματοποιείται από οικογενειακούς γιατρούς και νοσοκομεία και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με πλήρη αποχή από τη χρήση ουσιών  είτε με σταδιακή. Η σταδιακή απεξάρτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορα υποκατάστατα, όπως η μεθαδόνη, που θεραπεύει από την ηρωίνη και δεν έχει αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό, όταν χορηγείται σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιο κοντινό σας πρόσωπο κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικούς και σε κέντρα απεξάρτησης ναρκωτικών.

Σχετικά άρθρα:

Πεθαίνοντας στην Αθήνα. Προσοχή ακατάλληλο για ανηλίκους

Κωστελίδου Δόμνα Pontos-News.Gr