26 Ιανουάριος 2013, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:12

Βροχερό Σαββατοκύριακο. Ο καιρός σε Ελλάδα και Πόντο

  • Αλλάζει το σκηνικό το καιρού - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν βροχές

Βροχερό Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας είναι η πρόβλεψη του καιρού. Δείτε αναλυτικά τι καιρό θα κάνει στην Ελλάδα αλλά και στον Πόντο.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 στην Αττική

Διατηρείται και σήμερα το άστατο του καιρού στην Αττική. Η καιρική κουζίνα σήμερα θα έχει ως μενού τις αυξημένες και πυκνές νεφώσεις, τις κατά διαστήματα βροχές σε ρυθμούς μπόρας (καταιγίδες εντός παιγνιδιού ως κερασάκια σε αυτήν την ιδιαίτερη...τούρτα) και τα ενδιάμεσα διαστήματα παύσης και πρόσκαιρης βελτίωσης. Κατά τόπους και πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα είναι έντονα, ενώ υπάρχει πιθανότητα και παροδικής χαλαζόπτωσης. Η υγρασία θα κυμαίνεται ανάμεσα από 75-90%, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας νότιοι νοτιο-δυτικοί 3-4Bf, αλλά αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειο-δυτικούς με την ίδια σχεδόν ένταση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα, κυρίως από το απόγευμα και μετά και πάνω από τα 1000μ. υψόμετρο. Η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα κυμανθεί από 8-13 ή και 14°C, όμως στα ευρύτερα βόρεια προάστια θα είναι 2-3°C χαμηλότερη.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013 στην Αττική

Γενικά συννεφιασμένο θα είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα στο λεκανοπέδιο, ενώ κατά διαστήματα δεν αποκλείεται να σημειώνονται ασθενείς κατά βάση βροχές, οι οποίες θα έχουν μεγαλύτερη συνέχεια και ένταση όσο πιο βόρεια. Ασθενείς κατά βάση χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 800-900μ. της Πάρνηθας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες βορειο-ανατολικές διευθύνσεις 2-3Bf, η υγρασία θα παίζει ανάμεσα από τα 70-90%, ενώ η θερμοκρασία στα κεντρικά τμήματα της Αθήνας θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 7-10°C, όμως στα βόρεια προάστια θα είναι 2-3°C χαμηλότερη.

Υπόλοιπη Ελλάδα για το Σαββατοκύριακο

Θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα (βροχές και καταιγίδες), κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Στερεά, Πελοπόνησο, Α. Μακεδονία, Θράκη, νησιά Αν. Αιγαίου και Κρήτη για το Σάββατο (βελτίωση την Κυριακή από τα δυτικά με πολύ ασθενή παροδικά φαινόμενα), ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα των περιοχών αυτών και σε Ηπειρο και Δ. Μακεδονία ακόμη, σταδιακά μειούμενα. Πρόσκαιρα δεν αποκλείεται στη βόρεια χώρα και κυρίως από Αν. Μακεδονία προς τη Θράκη από αργά το βράδυ του Σαββάτου και ως το Κυριακάτικο ξύπνημα, οι χιονοπτώσεις να φτάσουν στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι έως ισχυροί στα πελάγη (ως 7Bf), ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακά πτώση σε όλη τη χώρα, ενώ τις πρωϊνές ώρες της Κυριακής στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Την Κυριακή ασθενείς γενικά χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των ανατολικο-νότιων περιοχών.

Ο καιρός στον Πόντο για το Σαββατοκύριακο

Δεν θα κρύβει κάπιοιες εκπλήξεις ή...συγκινήσεις ο καιρός του σαββατοκύριακου στην καρδιά του Πόντου και θα κυλήσει σε πιο ζεστά για την εποχή επίπεδα.
Γενικά θα υπάρχουν αυξημένες νεφώσεις και τις δύο ημέρες στην Τραπεζούντα (πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής την Κυριακή μέσα στις πρωϊνές ώρες), έως μέτριους ανέμους από νότιες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 με 10°C η ελάχιστη έως 15 με 16°c η μέγιστη

Προοπτική καιρού για την Αττική

Στη νέα εβδομάδα και ως την Τετάρτη 30/1, θα έχουμε γενικά νεφελώδη καιρό με πιθανότητα λίγων ασθενών βροχών και κρύο. Ακολούθως και ως τις 3/2 περίπου θα έχουμε σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας με αλκυονιδικές ημέρες, ενώ κοντά στις 4/2 και μετά ανοίγεται ένα διάστημα στο οποίο μπορεί να σημειωθεί ψυχρή εισβολή, πιθανόν και πολύ σημαντική, μιας και φαίνεται αποδυνάμωση των Ατλαντικών χαμηλών, ενίσχυση του Αζορικού αντικυκλώνα και ευκολότερη δίοδος των ψυχρότερων αερίων μαζών από την Αρκτική νοτιότερα. Ο χειμώνας αν και δεν σταματάει τα παιχνιδίσματά του, αναμένεται να εμφανιστεί περισσότερο σκληρός και κρύος στον επόμενο μήνα.

Κώστας Αλεξανδρής
Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος - Καιρικός ερευνητής

Pontos-News.Gr