12 Δεκέμβριος 2012, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:28

Νιώθετε μόνοι; Όχι πια!

  • Νιώθετε μόνοι; Όχι πια!

Πόσες φορές έχουμε νιώσει τελείως μόνοι, ότι δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος που να νοιάζεται πραγματικά για μας, ότι δεν μας θέλει κανένας, ότι δεν θα βρούμε ποτέ σύντροφο.. Όλοι μας κάποια στιγμή ή κάποιες στιγμές στη ζωή μας έχουμε βιώσει αυτά τα συναισθήματα.

Μήπως όμως ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που τα νιώθουν αυτά καθημερινά; Και αν ναι γιατί; Επειδή είστε πραγματικά μόνοι ή επειδή έτσι νομίζετε; Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη μοναξιά;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι το γιατί νιώθουμε έτσι. Ποιοι είναι οι λόγοι που κάνουμε αυτές τις σκέψεις συνεχώς; Έχει να κάνει με την έλλειψη ερωτικού συντρόφου, με την έλλειψη φίλων, με ανούσιες και απρόσωπες σχέσεις ή με καμία εμφανή αιτία;

Για οποιονδήποτε λόγο και αν νιώθουμε έτσι υπάρχει τρόπος να νικήσουμε τη μοναξιά μας:

Βρείτε τα με τον εαυτό σας
Το πιο σημαντικό για να νιώσουμε καλύτερα είναι να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια και υπομονή και σίγουρα χρειάζεται να περάσουμε πολύ χρόνο με τον εαυτό μας. Να μείνουμε μόνοι μας και να γνωρίσουμε καλύτερα εμάς τους ίδιους. Μην ξεχνάτε ότι αν δεν τα βρούμε πρώτα με τον εαυτό μας δεν μπορούμε να τα βρούμε με κανέναν άλλον. Αυτό ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε για να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα.

Επωφεληθείτε από τις ώρες μοναξιάς
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν αντέχουν να μείνουν ούτε στιγμή μόνοι τους. Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτή την κατηγορία, ίσως ήρθε η ώρα να
αναθεωρήσετε και να επωφελείστε κάθε φορά που μένετε μόνοι σας, αντί να μελαγχολείτε και να αναρωτιέστε ''γιατί είμαι μόνος, γιατί δεν με θέλει κανείς'' κτλ., μπορείτε να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας. Γυμναστείτε, διαβάστε, δείτε μιά ταινία, ακούστε μουσική, φροντίστε την εμφάνισή σας. Κι όλα αυτά "Μόνο για Σας".
Το να μπορούμε να μένουμε μόνοι μας αρκετές ώρες, χωρίς να έχουμε ανάγκη την παρουσία άλλων δίπλα μας συνεχώς, είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουμε την μοναξιά μας.

Νιώστε καλά ακόμη και χωρίς ερωτικό σύντροφο 
Το να μην έχουμε έναν σύντροφο ίσως μας κάνει να αισθανόμαστε μόνοι. Μην βασίζεστε,όμως αποκλειστικά σε κάποιον για να ξεπεράσετε τη μοναξιά. Στην ουσία μόνο ένας άνθρωπος που θα είναι πραγματικά δίπλα μας μπορεί να γεμίσει το κενό που νιώθουμε. Γι αυτό δεν χρειάζονται βιαστικές επιλογές. Άλλωστε, σκοπός δεν είναι μία επιφανειακή και ανούσια σχέση απλά για να νικήσουμε τον φόβο της μοναξιάς, αλλά να γνωρίσουμε τον ιδανικό άνθρωπο για μας που θα μας κάνει ευτυχισμένους.

Μόνοι σε μία σχέση;
Ίσως αυτό να είναι το πιο επώδυνο.. Το να νιώθουμε μόνοι όταν δεν έχουμε κάποιον δίπλα μας είναι κατανοητό. Όταν όμως νιώθουμε έτσι όταν έχουμε μία σχέση ή έναν γάμο, τότε κάτι δεν πάει καλά. Όμως, υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Αφού βρείτε τι φταίει και φτάσατε σε αυτό το σημείο, αναζητήστε λύσεις με τον σύντροφο σας. Προσπαθήστε να έρθετε πιο κοντά, να κάνετε πράγματα μαζί, να αναθερμάνετε την σχέση σας. Αν παρόλα αυτά το κενό της μοναξιάς δεν καλύπτεται, σκεφτείτε σοβαρά μήπως αυτός ο άνθρωπος δεν είναι ο κατάλληλος για σας. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μένουμε σε σχέσεις που  ουσιαστικά δεν μας καλύπτουν.

Νέες γνωριμίες
Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο από τις μέρες μας να γνωρίσουμε καινούρια άτομα ή να έρθουμε πιο κοντά με τους παλιούς γνωστούς. Το ίντερνετ βοηθάει σε αυτό, καθώς μπορούμε εύκολα να κάνουμε νέες γνωριμίες (με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη πάντα) ή και να βρεθούμε ξανά με άτομα από το παρελθόν που για κάποιους λόγους έχουμε χαθεί.

Περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας
Σίγουρα υπάρχουν κάποια άτομα που έχετε ξεχωρίσει στη ζωή σας, είτε είναι φίλοι είτε ανήκουν στην οικογένεια σας. Περνώντας χρόνο με τα αγαπημένα μας άτομα, το αίσθημα της μοναξιάς εξαλείφεται. Οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα συχνά δεν μας το επιτρέπουν, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο στους κοντινούς μας ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να έχουμε πάρα πολλούς φίλους, αρκεί να έχουμε λίγους και καλούς.

Ομαδικές δραστηριότητες
Διάφορες ομαδικές δραστηριότητες, όπως αθλήματα, χόμπι, εθελοντικές εργασίες κλπ, μας βοηθούν να κάνουμε νέες γνωριμίες, να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να περνάμε ευχάριστα τον χρόνο μας.

Μόνοι ανάμεσα σε πολύ κόσμο;
Μήπως νιώθετε μόνοι ακόμη και σε περιπτώσεις που είσαστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο; Αν αυτό συμβαίνει συχνά, τότε  μάλλον η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή. Προσπαθήστε κάθε φορά που είστε ανάμεσα σε κόσμο να συζητάτε ή να ασχολείστε με κάτι, χωρίς να αφήνετε περιθώριο για αρνητικές σκέψεις. Μην ξεχνάτε όμως, ότι το πιο σημαντικό είναι να αποδεχθείτε τον εαυτό σας όπως είναι.
 
*Σε περίπτωση που το αίσθημα της μοναξιάς είναι αρκετά επώδυνο και θεωρείτε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, ίσως να σας βοηθούσε η συμβουλή ενός ειδικού.

Γράφει η Κωστελίδου Δόμνα για το Pontos-News.Gr