27 Νοέμβριος 2012, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:34

Εμμηνόπαυση: Μπορεί να είναι μια νέα αρχή

  • Εμμηνόπαυση: Μπορεί να είναι μια νέα αρχή

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που αφορά κάθε γυναίκα. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αντίθετα μπορεί να είναι μια νέα αρχή.

Κατά μέσο όρο έρχεται στην ηλικία των 51 ετών. Συνήθως, της εμμηνόπαυσης προηγείται η κλιμακτήριος, η οποία είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία ξεκινούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τα κυριότερα κλιμακτηριακά και περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα είναι: κυκλικές αλλαγές στη διάθεση, εξάψεις και εφιδρώσεις, πτώση της libido, αϋπνίες, άγχος, αλλαγές στην περίοδο, αίσθημα κόπωσης, κοιλιακή διάταση, ευερέθιστο έντερο.

Η ένταση, η διάρκεια και η ποικιλία των συμπτωμάτων διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γυναικών που δεν αντιμετωπίζουν κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Οι θεραπείες που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα είναι πολλές.

1. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) πλέον χορηγείται με μεγάλη φειδώ, κυρίως σε γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση ή με άλλα προβλήματα υγείας που απαιτούν χορήγηση οιστρογόνων.
2. Από τα αμιγώς φαρμακευτικά προϊόντα που δεν περιέχουν οιστρογόνα, αλλά χορηγούνται πάντοτε με γυναικολογική συμβουλή, το πιο αποτελεσματικό φαίνεται πως είναι η Τιμπολόνη.
3. Επιπλέον, με συνταγή γυναικολόγου χορηγούνται τοπικά οιστρογόνα σε μορφή κρέμας, τα οποία δεν επηρεάζουν τη μήτρα και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνου του μαστού.
4. Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα φυτικά οιστρογόνα που κυκλοφορούν χωρίς ιατρική συνταγή ενέχονται πρακτικά για τους ίδιους κινδύνους για την υγεία των γυναικών όπως και τα φαρμακευτικά οιστρογόνα.

Οι εναλλακτικές λύσεις που μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι: συχνή γυμναστική, γιόγκα, εκχύλισμα νυχτολούλουδου (evening primrose oil), διακοπή του καπνίσματος, βελτίωση της διατροφής, λήψη βιταμινών K, D, Μαγνήσιο, αρωματοθεραπεία.

Προκειμένου να χάσει το βάρος, στην εμμηνόπαυση μια γυναίκα αρκεί  να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων κατά 400-600 και να ασκείται 3 φορές την εβδομάδα. Η πρόσληψη βάρους που συναντάμε στην εμμηνόπαυση οφείλεται στο γεγονός ότι μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός λόγω μείωσης του ποσοστού μυικής μάζας.

Η οστεοπενία παρατηρείται πολύ συχνά σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, γι αυτό είναι απαραίτητη η οστεμέτρηση μια φορά το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση μια γυναίκα που βιώνει εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της τόσο για να διαπιστωθεί ότι πρόκειται όντως περί τέτοιων, όσο και για να χορηγηθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία με τις λιγότερες πιθανές επιπλοκές για την υγεία της.

Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας ωραία ακόμη και μετά την εμμηνόπαυση. Σημασία έχει να σεβόμαστε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, να αγαπάμε τη ζωή, να ζούμε έντονα την κάθε στιγμή και να καταλάβουμε κι εμείς και οι γύρω μας, ότι αυτό που βιώνουμε είναι μια απόλυτα φυσιολογική κατάσταση.
iatronet

Ζαμπετάκη Ε.
Pontos-News.Gr