5 Νοέμβριος 2012, 16:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 21:43

Τουρκία: Προωθούμε τα σήριαλ ως μέσο επιρροής

  • Τουρκία: Προωθούμε τα σήριαλ ως μέσο επιρροής

Το ρόλο της κυβέρνησης της Τουρκίας στην προώθηση των τουρκικών σήριαλ -που έχουν κατακλύσει και την Ελλάδα- ως μέσου επιρροής παραδέχεται για πρώτη φορά κυβερνητικό στέλεχος της χώρας.  Ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, Αμπτουραχμάν Αρίτσι, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο του όχι απλώς ευνοεί την προβολή τέτοιων σήριαλ στο εξωτερικό, αλλά τα προσφέρει εντελώς δωρεάν σε τηλεοπτικούς σταθμούς ορισμένων χωρών!

Συμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα να περάσει προς τα έξω χωρίς εξονυχιστικό έλεγχο. Από τα σύγχρονα σήριαλ που δείχνουν την "εξευρωπαϊσμένη και χλιδάτη" Τουρκία, έως τα "ιστορικά".

"Με τα τουρκικά σήριαλ μπορούμε να μπούμε σε κάθε σπίτι και να διαδώσουμε την επιρροή του τουρκικού πολιτισμού" είπε ο Τούρκος υπουργός στην εφημερίδα Hurriyet, προσθέτοντας ότι συχνά οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα πηγαίνουν και στους χώρους όπου έγιναν τα γυρίσματα.

Τα τουρκικά σήριαλ δεν εξάγονται μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια προβάλλονται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι τηλεοπτικές εξαγωγές αποφέρουν στην Αγκυρα -προς το παρόν- 60 εκατ. δολάρια και όπως αναφέρει και η Hurriyet, "οι Ελληνες είναι καλοί θεατές, αφού όχι μόνο παρακολουθούν τα σήριαλ αλλά και μαθαίνουν τουρκικές λέξεις. Αλλωστε, οι τουρκικές εταιρίες παραγωγής που πουλάνε στην Ελλάδα τα εν λόγω σίριαλ δεν έχουν καμία άλλη απαίτηση εκτός από το να μη μεταγλωττίζονται τα σήριάλ τους, επειδή θέλουν να ακούγεται η τουρκική γλώσσα".

Στον αραβικό κόσμο μάλιστα, από τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, το Ιράκ έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, παίζονται πολύ περισσότερες τουρκικές σειρές, από κλασικά μελοδράματα μέχρι κωμωδίες και  αστυνομικά. και η τηλεθέασή τους είναι τέτοια, που οι δρόμοι σχεδόν ερημώνουν την ώρα της προβολής τους, ενώ εξαιτίας αυτών των σειρών η Τουρκία έχει μετατραπεί σε αγαπημένο τόπο διακοπών για πολλούς Άραβες.

Και λέμε εμείς τώρα: Εντάξει, ο αραβικός κόσμος πολιτισμικά και θρησκευτικά έχει πολλά κοινά με την Τουρκία. Εδώ στην Ελλάδα, με δεδομένη και την ιστορία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και την εντελώς διαφορετική δομή των δύο κοινωνιών, με τί βρίσκουν να ταυτιστούν όλοι αυτοί οι τηλεθεατές που δίνουν τρελά ποσοστά στα τουρκικά σήριαλ;

Και βέβαια υπάρχει και το εύλογο ερώτημα: Στο σχέδιο επιρροής που παραδέχθηκε ο Τούρκος υπουργός, περιλαμβάνεται και το ότι αυτά τα σήριαλ δίνονται πάρα πολύ φθηνά για προβολή στη χώρα μας; Θέλουν να μας μάθουν Τουρκικά δηλαδή;

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχετικά άρθρα:

Από τον Σουλεϊμάν το μεγαλοπρεπή, στον Κεμάλ Ατατούρκ;

Διαμαρτυρία για τα τούρκικα σήριαλ