- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μέτριες φέτες, όχι πολύ λεπτές.
- Στη συνέχεια τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό και λίγο αλάτι, για περίπου 60΄, ώστε να ξεπικρίσουν. Μετά τις πλένουμε και στις στύβουμε καλά, να φύγουν όλα τα υγρά.
- Λαδώνουμε ένα ταψί, και αφού περάσουμε πρώτα τις φέτες με αλεύρι, τις τοποθετούμε τη μια πάνω στην άλλη, με επικάλυψη περίπου 80% η μια επί της άλλης.
- Ρίχνουμε κόκκινο πιπέρι ή πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά).
- Ραντίζουμε τις μελιτζάνες με λάδι και λίγο νερό και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180° C.
- Λίγο πριν ψηθούν, στουμπίζουμε σκόρδο, το αναμιγνύουμε με δυο κουταλιές της σούπας ξίδι, τριμμένα καρύδια και λίγο νερό. Αυτό το μίγμα το ρίχνουμε με επιμέλεια πάνω από τις μελιτζάνες, μέχρι να σκεπαστούν.
- Ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο και το αφήνουμε για δέκα λεπτά, να ενσωματωθούν το ξίδι, το σκόρδο και τα καρύδια, μέχρι να γίνουν σχεδόν ένα σώμα και να ροδοκοκκινίσει όλο το ταψί. Μετά βγάζουμε και σερβίρουμε.
Τη συνταγή έδωσε στο pontos-news.gr ο Σάββας Καλεντερίδης, με την εξής υποσημείωση: «Είναι ένα φαγητό που το έκανε μόνο η γιαγιά μου, Ναζλού, από το χωριό Σπαχή, της Νικόπολης του Πόντου. Το διέσωσε η μητέρα μου Ευαγγελία, όσο ζούσε, και τώρα η αδελφή μου η Σοφία. Ήταν το αγαπημένο μου φαγητό, και πάντα όποτε πήγαινα στο χωριό, όποτε υπήρχαν μελιτζάνες, με περίμενε το ταψί στο τραπέζι».