- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° Κελσίου.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου.
- Χαράσσουμε κάθετα στη μέση το κλωνάρι βανίλιας, ξύνουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του και τους βάζουμε στο μίγμα.
- Προσθέτουμε 2 αυγά και το ρούμι (σ.σ. σε περίπτωση που δεν έχουμε ρούμι, μπορούμε να βάλουμε αμαρέτο).
- Βάζουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε την κρέμα αμυγδάλου, αφήνοντας περιθώριο 2 εκ. ζύμης γύρω από το ταψί, που την «περνάμε» ελαφρά με ένα υγρό πινέλο.
- Μέσα στην κρέμα βάζουμε την πορσελάνινη φιγούρα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από το πρώτο), το οποίο «κλείνουμε» γύρω-γύρω.
- Αλείφουμε το πάνω φύλλο με ένα χτυπημένο αυγό, στο οποίο έχουμε ρίξει μια πρέζα αλάτι.
- Τοποθετούμε την galette de rois στο ψυγείο για 30΄, στη συνέχεια την βγάζουμε και κάνουμε διάφορα σχέδια προτού περάσουμε μια δεύτερη επάλειψη με αυγό.
- Ψήνουμε στους 180° για 40΄ (λίγο περισσότερο εάν το ταψί είναι μεγάλο ή αν η ζύμη είναι σπιτική)
Μαριάνθη Πάσχου
Υπεύθυνη των υπηρεσιών Πολιτισμού του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.
- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.