Προετοιμασία
- Σε μια λεκανίτσα βάζουμε λίγο νερό χλιαρό, διαλύουμε τη μια μαγιά και προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να γίνει ένας αραιός χυλός.
- Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 12 ώρες τουλάχιστον. Συνήθως αυτή η εργασία γίνεται από το βράδυ.
Ζύμωμα
- Μετά από 12 ώρες βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το δεύτερο φακελάκι μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι. Προσθέτουμε και τον φουσκωμένο χυλό και ρίχνουμε χλιαρό νερό τόσο ώστε να γίνει μια ζύμη απαλή που να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά και χωρίζουμε σε 2-3 μπάλες που τις αφήνουμε περίπου 40΄ σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Όταν φουσκώσουν παίρνουμε την κάθε μπάλα και την ανοίγουμε με τον πλάστη, δίνοντας το σχήμα της λαγάνας (οβάλ), με πάχος περίπου 2 εκ. περίπου.
- Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαδωμένο ταψί και αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
- Όταν διπλασιαστούν σε όγκο, πατάμε με τα δάχτυλά μας την επιφάνειά τους για να πάρει τα σχέδια της λαγάνας. Αν σας φαίνεται πολύ παχιά, μπορείτε να την ξαναπατήσετε λίγο με τον πλάστη.
- Αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 200° για 15-25΄, ανάλογα το φούρνο, ή μέχρι να ροδίσει πάνω-κάτω.
Καλή σας όρεξη και καλή Σαρακοστή.
Μοιραζόμαστε μαζί σας τις καλύτερες συνταγές από το προσωπικό μας συνταγολόγιο.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού link.
Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr