Ανησυχία προκαλούν οι ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες στο χωριό Βούτες του Ηρακλείου στην Κρήτη και οι οποίες έχουν κόψει στη μέση σπίτια, δρόμους καθώς και τον περίβολο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Το απόγευμα της Κυριακής έφθασε εσπευσμένα στην Κρήτη ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μετά από επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, προκειμένου να εκτιμήσει το φαινόμενο.
«Κλήθηκα για να κάνω εκτίμηση της καταστροφής και του γεωλογικού φαινομένου. Όταν το δω από κοντά θα γίνει αξιολόγηση του φαινομένου και θα είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τι συμβαίνει» ανέφερε στο Cretalive ο καθηγητής αναφορικά με τις ρηγματώσεις.
Ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός κατέστησε σαφές ότι η δημοτική αρχή θα ζητήσει επίσημα να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ρηγματώσεων σε περίπου 10 σπίτια, όπως είπε ο ίδιος, σε μία μεγάλη ακτίνα μήκους 150 μέτρων στον οικισμό των 600 ατόμων.
Το πρωί της Κυριακής μαζί με τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη και Νίκο Γιαλιτάκη μαζί με τεχνικό κλιμάκιο του δήμου όπου προχώρησαν σε αυτοψία στα σπίτια και στους δρόμους που έχουν υποστεί ζημιές από τις ρηγματώσεις.
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο εάν οι ρηγματώσεις προκάλεσαν διαρροή νερού από τις σωληνώσεις ή αν ήταν η διαρροή νερού αυτή που προκάλεσε τις ρηγματώσεις. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει σημειωθεί καθίζηση στο βουνό.
Σύμφωνα πάντως με μηχανικό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή, πρόκειται για διαφορική καθίζηση. Στις διαφορικές καθιζήσεις το έδαφος υποχωρεί ανομοιόμορφα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνήθως πολλές και μεγάλες ρωγμές με διαφορετική συνήθως κλίση και κατεύθυνση προκαλώντας αύξηση των ροπών στα σημεία πακτόσεως του φορέα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ertnews.gr.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός είναι η διερεύνηση των αιτίων του φαινομένου, η διαπίστωση της πιθανότητας επέκτασής του σε γειτονικές περιοχές, καθώς και η λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης. Παράλληλα, θα εξεταστεί εάν η περιοχή πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.