Στο νησί με τις 18 φιλαρμονικές και τους χιλιάδες μουσικούς που συμμετέχουν στις πασχαλινές εκδηλώσεις, το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη. Στην Κέρκυρα, ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μεγάλου Σαββάτου είναι ο περίφημος τεχνητός σεισμός, η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Ξένων, στο κέντρο της παλιάς πόλης.
Κατά τις 06:30 το πρωί, στη διάρκεια της λειτουργίας, ο ιερέας ψάλει το «Ανάστα ο Κύριος» και οι πιστοί βιώνουν τον τεχνητό σεισμό χτυπώντας τα στασίδια και το υπόγειο της εκκλησίας με βαριοπούλες, κουνώντας τις εικόνες και τα καντήλια ενώ αναβοσβήνουν τα φώτα.
Το έθιμο πραγματοποιείται μετά το τέλος του «Αποστόλου» και αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, ως επακόλουθο της Αναστάσεως του Κυρίου.
Στη συνέχεια, στις 11 το πρωί, μετά τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα και την περιφορά του Επιταφίου, οι Κερκυραίοι πετούν τους μπότηδες από τα μπαλκόνια, σε ένα από τα πλέον δημοφιλή έθιμα του νησιού των Φαιάκων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα είναι ο μοναδικός στην Κέρκυρα ο οποίος βγαίνει πρωί Μεγάλου Σαββάτου, καθώς επί Ενετοκρατίας απαγορευόταν να βγαίνουν επιτάφιοι το βράδυ για λόγους ασφαλείας. Με το πέρασμα των ετών, παρέμεινε ως έθιμο στη συγκεκριμένη εκκλησία και μάλιστα κατά την περιφορά, βγαίνει μπροστά το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδων,α ως επίσκοπος, για να ακολουθήσει ο επιτάφιος.
Κανάτια κατά της κακοτυχίας
Το έθιμο χάνεται στους αιώνες, όταν οι Κερκυραίοι έσπαγαν τα παλιά δοχεία που αποθήκευαν τους καρπούς και προμηθεύονταν καινούρια για την άνοιξη. Κατά τη σημερινή εποχή, το σπάσιμο των κανατιών συμβολίζει την απομάκρυνση της κακοτυχίας και για τον λόγο αυτό, τόσο Κερκυραίοι όσο και επισκέπτες του νησιού, παίρνουν στο σπίτι τους σπασμένα κομμάτια.
Πρόκειται για πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Πάνω τους δένουν κόκκινες κορδέλες, καθώς το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και όταν ο ιερέας ψάλλει το «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Κέρκυρας χτυπούν χαρμόσυνα και ακολουθεί το σπάσιμο των μπότηδων στη Σπιανάδα.