Στο Λεωνίδιο Αρκαδίας το Πάσχα τηρούνται τα τσακώνικα έθιμα, δίνοντας έναν παραδοσιακό τόνο. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι μεγάλο και οι κρατήσεις μάλιστα για αυτές τις ημέρες έχουν γίνει ήδη εδώ και έναν χρόνο.
Ένα από τα έθιμα που ξεχωρίζουν είναι τα όμορφα αερόστατα-φαναράκια που «ταξιδεύουν» το βράδυ της Ανάστασης στον ουρανό.
Ο δήμαρχος Ν. Κυνουρίας Μανώλης Δολιανίτης μίλησε στην «Περίμετρο» της ΕΡΤ για τα ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα του τόπου:
«Το Πάσχα του Λεωνιδίου είναι μοναδικό κυρίως για τα αερόστατά του. Είναι το έθιμο το οποίο ξεχωρίζει, και φυσικά η τσακώνικη φιλοξενία που προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας. Το παραδοσιακό αερόστατο αποτελείται από 16 κόλλες χαρτί και κάτω βάζουμε ένα πανί το οποίο είναι ποτισμένο με καύσιμο, έτσι ώστε να δώσει αέρια και αυτό να “ταξιδέψει” στον ουρανό. Το βράδυ της Ανάστασης από τις πέντε εκκλησιές μας φεύγουν 2.000 τέτοια αερόστατα.
»Σκεφτείτε το θέαμα, στις 12 το βράδυ με το “Χριστός Ανέστη” 2.000 τέτοια αερόστατα να ταξιδεύουν προς τον ουρανό, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης. Είναι πραγματικά ένα θέαμα που δεν πρέπει απλά να το δεις, πρέπει να το νιώσεις για να το καταλάβεις. Τα χρώματα, το κόκκινο και το κίτρινο, είναι αυτά που εκφράζουν τον κόκκινο βράχο που έχουμε και καλύπτει το Λεωνίδιο και το κίτρινο ήταν το χρώμα με το οποίο έβαφαν τα σπίτια. Αυτή είναι η μία εκδοχή.
»Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι το κόκκινο και το κίτρινο είναι τα χρώματα της παραδοσιακής φορεσιάς, της γυναικείας. Παλαιότερα η κάθε εκκλησία είχε το δικό της χρώμα, γιατί γινόταν ένας μίνι διαγωνισμός. Ποιος θα έχει τα πιο πολλά αερόστατα, ποιανού θα πάνε καλύτερα.
»Επίσης το απόγευμα της Κυριακής, στη γιορτή της Αγάπης, είναι μια ξεχωριστή στιγμή για τη Νότια Κυνουρία, γιατί και στο Λεωνίδιο γίνεται η ανάγνωση του Ευαγγελίου της αγάπης στην τσακώνικη γλώσσα από τους ιερείς».