Ένα «ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, απαντώντας παράλληλα και στις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ελληνικός χάρτης αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο. «Προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια είτε πρόκειται για τουρισμό είτε πρόκειται για αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων» είπε.
Και από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία.
Σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάφερε: «Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία στα πράγματα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο, και σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως».
Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν νομίζω αναμενόμενη, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια».
Ερωτηθείς αν υπήρχε κάποια συνεννόηση με την Άγκυρα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε: «Ήταν γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία έως 27 Απριλίου έπρεπε να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και εξ αυτού του λόγου ήταν σχετικώς αναμενόμενο».
Όπως είπε, «εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική και την τουρκική, υπάρχει μια οδός η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα από το διεθνές δίκαιο και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού. Να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».
Κληθείς να απαντήσει γιατί χρειάστηκαν μια καταδίκη και τόσα χρόνια, ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε: «Άκουσα την αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης. Θα περίμενα λιγότερη μικροψυχία στο ζήτημα αυτό. Τα ζητήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια περίκλειστη χώρα. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει 8.500 νησιά, πράγμα το οποία συνιστά εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».
Υπενθύμισε ακόμα ότι συν τω χρόνω υπήρξαν οι δύο μεγάλες συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στο χάρτη.
«Η σημερινή ημέρα επελέγη πρωτίστως διότι σήμερα εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου Επικρατείας με το οποίο ενσωματώνεται ουσιαστικά στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα», πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Όταν η ελληνική κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, έχει από το 2019 φέρει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, την ελληνο-ιταλική συμφωνία, σειρά στρατηγικών συμφωνιών. Μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδος με τα 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα έως το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή, διότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, φέρνοντας ενεργειακούς κολοσσούς εκεί όπου υπάρχουν έριδες από άλλα κράτη ή σήμερα με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό της Σχεδιασμό».