Ο χαρακτηρισμός «αρχηγός χούντας» που έκανε χθες ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ μετά την επανεκλογή του στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, για τον Τούρκο πρόεδρο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων όχι μόνο από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και από στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης.
«Σήμερα η Τουρκία κυβερνάται από μια χούντα που φοβάται τις εκλογές, φοβάται τον αντίπαλό της, φοβάται τον λαό. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ένας πρόεδρος που έχει μαζί του την υποστήριξη του λαού. Αλλά έχει μετατραπεί σε έναν αρχηγό χούντας που στοχοποιεί όσους μπορούν να τον ανταγωνιστούν», είπε ο Οζέλ ξεσηκώνοντας τους συνεργάτες του Ερντογάν.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι τουλάχιστον πολιτική ανηθικότητα και αμετροέπεια εκ μέρους εκείνων που η πολιτική ιστορία τους βρίθει από πραξικοπήματα και αντιδημοκρατικές επεμβάσεις να απευθύνονται με ανήθικες και ανεκδιήγητες προσβολές, όπως “επικεφαλής χούντας”, προς τον πρόεδρο μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη βούληση του έθνους και πολέμησε αποφασιστικά εναντίον των κέντρων πολιτικής κηδεμονίας».
Μία από τις πιο σκληρές αντιδράσεις ήλθε από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης καλεί τον Οζέλ να γνωρίζει τα «όρια του». Στην ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπηρέτησε την Τουρκία επί χρόνια με την υποστήριξη του λαού μας και πολέμησε ενάντια σε κάθε είδους κηδεμονία του πολιτικού συστήματος». Ο όρος κηδεμονία στην τουρκική πολιτική ιστορία αναφέρεται στις περιόδους του παρελθόντος που ο στρατός επικυριαρχούσε του πολιτικού συστήματος.
«Ποτέ δεν πήραμε εντολές από κανέναν άλλον εκτός από το έθνος μας, ποτέ δεν ζητήσαμε τη συγκατάθεση κανενός άλλου εκτός του λαού μας. Πολεμήσαμε ενάντια σε κάθε είδους κέντρα εξουσίας και κηδεμονίας που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Τουρκία» σημείωσε ο Χακάν Φιντάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Οζγκιούρ Οζέλ ότι «εκπροσωπεί μια παράδοση που ασκεί πολιτική στη σκιά των πραξικοπημάτων, ενάντια στη θέληση του έθνους εδώ και χρόνια» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του CHP «αναζητά νομιμοποίηση εκτός κάλπης» και «προσπαθεί να σχεδιάσει την πολιτική» καλώντας τον κόσμο στους δρόμους.
«Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που αναζητά βοήθεια από ξένες δυνάμεις εδώ και εβδομάδες, εκλιπαρώντας για υποστήριξη από ξένες πρωτεύουσες λέγοντας “νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι”. Είναι ο Οζγκιούρ Οζέλ που προσπαθεί να βγάλει μια ιστορία ηρωισμού από μια υπόθεση διαφθοράς» τόνισε ο Χακάν Φιντάν.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια: «Το να αποκαλείτε τον πρόεδρό μας, ο οποίος εκλέχθηκε με την ελεύθερη βούληση του έθνους μας, και τη νόμιμη κυβέρνησή μας “χούντα” σημαίνει ότι στοχοποιείτε την κάλπη, τη λαϊκή βούληση και τη δημοκρατία. Η συκοφαντία περί “χουντικής διακυβέρνησης” είναι προέκταση της συνήθειας να παραπονιούνται για την Τουρκία στο εξωτερικό. Αυτή η ρητορική δεν συνιστά ούτε πολιτική κριτική, ούτε αντιπολιτευτικό λόγο, είναι ευθεία προσβολή του έθνους. Αυτοί που μιλούν ενάντια στη βούληση του έθνους είναι αυτοί που αναζητούν το καθεστώς κηδεμονίας».
Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε από την πλευρά του ότι «στο λεξικό της δημοκρατικής πολιτικής γράφει ότι το CHP ισούται με χούντα», καθώς επί δεκαετίες υπήρξε «ο πολιτικός υποστηρικτής των χουντικών κυβερνήσεων». Προσέθεσε επίσης ότι «είναι μια τυπική παράδοση του CHP: Αποκαλούν τη δημοκρατικά εκλεγμένη (λαϊκή) βούληση χούντα και βλέπουν τις σκοτεινές χουντικές περιόδους ως δημοκρατία». Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ υποστήριξε ακόμη ότι «με τον μεγάλο πολιτικό αγώνα του προέδρου μας, όλες οι κρυφές και ανοιχτές χούντες που βάρυναν τη δημοκρατία μας έχουν εξουδετερωθεί».