Στα πρακτικά του πολιτειακού κοινοβουλίου της Βικτώριας έχουν καταγραφεί οι όροι Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων: Σε μια σημαντική εξέλιξη καθώς για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια τρεις Αυστραλοί βουλευτές έκαναν σχετικές αναφορές κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της Γερουσίας.
Όπως αναφέρει ο ομογενειακός Νέος Κόσμος, οι δηλώσεις αυτές έρχονται ως αποτέλεσμα της επίσημης απόφασης των Πρασίνων της Βικτώριας να ζητήσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας, το 2022. Ακολούθησε ένα κύμα 35 επιστολών από φορείς των αρμενικών, ασσυριακών, ελληνικών, κουρδικών, κυπριακών και άλλων κοινοτήτων που απευθύνθηκαν σε πολιτειακούς βουλευτές τον Νοέμβριο του 2024.
Την περασμένη Τετάρτη η γερουσιαστής Αν-Μαρί Χερμάνς ανέφερε: «Προσέρχομαι στο βήμα ώστε να αναγνωρίσω την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με την οποία τιμάται η 110η επέτειος της ανθρώπινης φρίκης. Περίπου 1.500.000 Αρμένιοι, 500.000 Ασσύριοι και 350.000 Έλληνες διώχθηκαν και δολοφονήθηκαν από τις 24 Απριλίου 1915 έως το 1923».
Μία ημέρα μετά, και πάλι από το βήμα της Γερουσίας, ο βουλευτής Κιμ Γουέλς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Επιθυμώ να αναγνωρίσω την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Φέτος είναι η 110η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσύριων, που ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915».
Από τη μεριά του ο βουλευτής Κρις Κρόβτερ κάλεσε την κυβέρνηση Άλαν να αποσαφηνίσει τη στάση της σχετικά με τον ιστορικό ρόλο της Βικτώριας στην παροχή βοηθειών σε επιζώντες των Γενοκτονιών.
Εξηγώντας τη σημασία αυτών των δηλώσεων, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας Μίκαελ Κοκολοσιάν τόνισε ότι για πρώτη φορά από το 2006, τότε που η βουλευτής Τζένη Μικάκου «υπερασπίστηκε με πάθος αυτό το ζήτημα, με αποτέλεσμα τη σφοδρή αντίδραση από το Εργατικό Κόμμα στο οποίο ανήκε», το ζήτημα των γενοκτονιών σε βάρος των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων συζητήθηκε ανοιχτά στο Κοινοβούλιο της Βικτώριας.
«Τα δεδομένα ανατρέπονται. Οι συγκροτημένες προσπάθειες αυτών των βουλευτών, παράλληλα με την αυξανόμενη υποστήριξη από τους ηγέτες διάφορων κοινοτήτων, αποτελούν σημείο καμπής για την αναγνώριση και την απόδοση δικαιοσύνης» σχολίασε από τη μεριά του ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ελληνικού Συμβουλίου της Βικτώριας Παναγιώτης (Πίτερ) Στεφανίδης.
Εκ μέρους της Joint Justice Initiative, του κοινού φορέα που αγωνίζεται για την την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Αυστραλία, ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός σημείωσε: «Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την προώθηση της ειρήνης».