Περίπου 400 άτομα ελληνικής καταγωγής ζουν σήμερα στη Μαδαγασκάρη, και μετά από κάλεσμα της Ελληνικής Κοινότητας, οι ξενιτεμένοι ομογενείς που ζουν στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο συγκεντρώθηκαν το Σάββατο 22 Μαρτίου στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου για να γιορτάσουν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Το 2020 ιδρύθηκε στη χώρα Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, με εκπαιδευτικό τον Γεώργιο Γαλανόπουλο.
Η ελληνική κοινότητα, με πρόεδρο τον Παναγιώτη Ταλούμη, έχει αναλάβει τα έξοδα της μεταφοράς των απαιτούμενων βιβλίων από την πατρίδα. Οι μαθητές –παιδιά και ενήλικες– είναι είτε ελληνικής καταγωγής είτε φιλέλληνες.
Έντονη παρουσία Ελλήνων στο νησί υπήρχε από την περίοδο 1910-1939, και σύμφωνα με τα αρχεία της Κοινότητας, από τους πρώτους Έλληνες γίνεται αναφορά σε έναν Νίκολο Κρητικό, ο οποίος σε συνεργασία με τη βασίλισσα της Μαδαγασκάρης έκανε εμπόριο (ζάχαρη και ρούμι).
Επίσης, αναφορά στη βιβλιογραφία που υπάρχει στα αρχεία της ελληνικής κοινότητας, γίνεται για τα αδέλφια Μελή (1880-1890) που δημιούργησαν και το ιστορικό ξενοδοχείο «Melis» που ακόμη και σήμερα δεσπόζει στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Η πρώτη ελληνική κοινότητα στο νησί εμφανίζεται να ιδρύεται περίπου το 1923, οπότε και χτίστηκε η πρώτη ελληνορθόδοξη εκκλησία, ο Άγιος Νικόλαος, στην πόλη Μαντζούγκα.
Ο δεύτερος ελληνορθόδοξος ναός που χτίστηκε στη Μαδαγασκάρη είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου (1948-49) που αποτελεί έως και σήμερα τον κύριο ελληνορθόδοξο ναό της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο. Σήμερα στη νησιωτική χώρα υπάρχουν 50 ελληνορθόδοξοι ναοί.