Τη θεατρική παράσταση «Γυναίκες του Βυζαντίου» ανέβασε για μια ακόμη φορά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας το Λύκειο Ελληνίδων του Σίδνεϊ, στο Ελληνικό Θέατρο Τέχνης στο Marrickville.
Αντικείμενο της παράστασης ήταν η παρουσίαση της ζωής εννέα επιφανών και ισχυρών γυναικών που έζησαν την εποχή της μεγάλης ελληνόφωνης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα της Υπατίας, των Αυτοκράτειρων Ευδοκίας, Πουλχερίας, Θεοδώρας, Ειρήνης, Θεοφανούς, Ζωής, Άννας Κομνηνή και της αγίας Κασσιανής. Η παραγωγή συνδύαζε στοιχεία θεάτρου, οπτικοακουστικό υλικό, μουσική και χορό, με πρωταγωνίστρια μια δημοσιογράφο που ταξιδεύει στο χρόνο, η οποία παίρνει συνεντεύξεις από τις ιστορικές γυναικείες προσωπικότητες της βυζαντινής εποχής.
Όπως αναφερόταν στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, «Το Λύκειο Ελληνίδων Σίδνεϊ, ως θεματοφύλακας της ελληνικής παράδοσης, παιδείας και πολιτισμού, παρουσιάζει μια παράσταση για γυναίκες που ξεχώρισαν για τη δυναμική προσωπικότητά τους και τα επιτεύγματά τους, που παραμένουν έμπνευση και πρότυπο για τις νέες γυναίκες σήμερα!».
Στόχος των «συνεντεύξεων» ήταν να καταδείξουν τη θέση και τον ρόλο των συγκεκριμένων γυναικών στη βυζαντινή αυτοκρατορία, να ρίξουν φως στις προσωπικές πτυχές της ζωής τους, τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν, τη σχέση τους με τον Χριστιανισμό και την Ορθοδοξία, τις ίντριγκες που καθόρισαν την πορεία τους, την επιρροή που άσκησαν, τα επιτεύγματά τους και πώς αντιλαμβάνονταν οι ίδιες οι γυναίκες τον εαυτό τους, καθώς και τον πολιτικό ή θρησκευτικό τους ρόλο στην πορεία της ιστορίας.
Πριν από κάθε συνέντευξη επί σκηνής, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων του Σίδνεϊ Λιάνα Βερτζάγια, διάβαζε μια σύντομη βιογραφία της κάθε γυναίκας, ενώ στο μεταξύ, ο Δημήτρης Κουμπαρούλης και ο Χάρης Μαυρολεύτερος έψαλλαν σύντομους εκκλησιαστικούς ύμνους, ενισχύοντας τη βυζαντινή ατμόσφαιρα της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα της παράστασης συμπληρώθηκε από χορευτικά τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων που ερμήνευσαν σπάνιους μικρασιατικούς χορούς.
Σε σύντομη ομιλία του, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Ιωάννης Μαλλικούρτης τόνισε τη σημασία της παραγωγής, καθώς το Βυζάντιο αποτελεί τον συνδετικό κρίκος της αρχαίας με τη σύγχρονη Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.
Με πληροφορίες από τον Ελληνικό Κήρυκα/Δημήτρης Καμετόπουλος