Κάποιοι μπορεί να βλέπουν μόνο τούβλα και σοβάδες. Κεραμίδια και παράθυρα. Για άλλους είναι ένας φάρος, και ας μην έχει τριγύρω θάλασσα. Κάποιοι ίσως να πουν ότι είναι μια κιβωτός για την οποία πάσχισαν αρκετά, μια ελληνική κληρονομιά που επέστρεψε σε χέρια ελληνικά – και αυτά τα χέρια προσφέρουν απλόχερα μνήμη και γνώση.
Στο Κρασνοντάρ, μία από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες πόλεις στη νότια Ρωσία, η ελληνική κοινότητα μετράει αντίστροφα μέχρι το δικό της σαββατοκύριακο, αυτό στις 12-13 Απριλίου. Τότε, σε μια μεγάλη γιορτή που θα κρατήσει 48 ώρες, θα εγκαινιαστεί το κτήριο της Ελληνικής Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη».
Για το σημαντικό αυτό γεγονός από την Ελλάδα θα ταξιδέψουν για μια μεγάλη συναυλία την Κυριακή 13 Απριλίου ο Ματθαίος και ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης. Μαζί τους η Σαρίνα Κρος.
«Οι Έλληνες της περιοχής υπολογίζονται σε τρεις με πέντε χιλιάδες. Στις δικές μας εκδηλώσεις ο κόσμος που έρχεται είναι περίπου 1.000 άτομα, ενώ τα πολύ ενεργά μέλη της κοινότητας ανέρχονται σε 350» λέει στο pontosnews.gr ο Κώστας Κεσίδης (Κεσόφ), πρόεδρος της «Ρωμιοσύνης».
Γεννημένος στο Κρασνοντάρ, ήταν 7-8 ετών όταν η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Έζησε στην πόλη μέχρι τα 19 του – ακόμα και σήμερα οι δεσμοί είναι πολύ ισχυροί. Οι γονείς και τα αδέλφια του μένουν στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο ίδιος έχει φτιάξει τη δική του οικογένεια πίσω στη Ρωσία, όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δυσκολέψει τα ταξίδια στην Ελλάδα, καθώς από το αεροδρόμιο του Κρασνοντάρ δεν εκτελούνται εμπορικές πτήσεις. Ωστόσο, παρά και τις όποιες καθυστερήσεις με τη βίζα, ο Κώστας Κεσίδης όπως και άλλοι πολίτες ελληνικής καταγωγής δεν το βάζουν κάτω.
Και ας είναι μεγαλύτερα και τα εμπόδια στις διαδικασίες για την ιθαγένεια. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, δεν είναι να συγκεντρωθούν τα χαρτιά και να αποδειχθεί η ελληνική καταγωγή. Το επίπεδο χειρισμού ελληνικής γλώσσας (η συνέντευξη γίνεται στα ελληνικά) και οι γνώσεις σε ιστορία, γεωγραφία, πολίτευμα κτλ. είναι που αποθαρρύνουν πολλούς και πολλές. Γι’ αυτό και στη «Ρωμιοσύνη» γίνεται μια προσπάθεια εκμάθησης των ελληνικών· σε παιδιά και ενηλίκους.
Μάλιστα, αναφέρει ο Κώστας Κεσίδης, την περίοδο 2019-2020 υπήρχαν περίπου 100 εκπαιδευόμενοι. Όταν σταμάτησε η απόσπαση εκπαιδευτικών από την Ελλάδα υπήρξε ένα μεγάλο πισωγύρισμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν πολύ τυχεροί που ως σύλλογος συνεργάστηκαν με τον Νίκο Δημουλά και την Ιωάννα Κακολύρη, καθηγήτρια στην Έδρα Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Κουμπάν.
«Δεν λέω ότι είναι παράλογες οι προϋποθέσεις για την ιθαγένεια, φυσικά πρέπει να γνωρίζουμε τη γλώσσα και την ιστορία, αλλά πρέπει να δίνεις σε κάποιον τη δυνατότητα να τις αποκτήσει αυτές τις προϋποθέσεις. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε, όμως όλες οι κοινότητες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα» σημειώνει ο Κώστας Κεσίδης.
Πρόεδρος της «Ρωμιοσύνης» από το 2020 και με ενεργό συμμετοχή από το 2019, είναι στον πυρήνα μιας κοινότητας σημερινών 30άρηδων-40άρηδων που θέλησε να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του Κρασνοντάρ – να μην είναι μόνο Έλληνες στα χαρτιά, αλλά μέλη μιας κοινότητας που έχει πολλά να προσφέρει. Και όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά τους.
«Εγώ που γύρισα από την Ελλάδα στο Κρασνοντάρ δεν είμαι η εξαίρεση. Υπάρχουν παιδιά που έφυγαν για ένα-δυο χρόνια, ή κάποια που ήρθαν για σπουδές και παρέμειναν» αναφέρει ο Κώστας Κεσίδης.
Και φτάνουμε στο σήμερα, κάτι παραπάνω από δύο χρόνια αφότου ο δήμος παραχώρησε με επίσημα έγγραφα το κτήριο στο κέντρο της πόλης, για δέκα χρόνια. Ένα κτήριο του 1906 που χρειάστηκε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες έγιναν με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τους ίδιους τους Έλληνες της Ρωσίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε αυτόν τον νέο χώρο πολιτισμού θα γίνονται εκτός από τα μαθήματα ελληνικών και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών σε παιδιά και ενήλικες – μάλιστα ο σύλλογος έχει και ένα χορευτικό συγκρότημα που ονομάζεται επίσης «Ρωμιοσύνη». Και από αυτό το κτήριο θα σχεδιαστούν οι νέες δράσεις· οι ελληνικές κοινότητες στη Ρωσία προσπαθούν να μένουν ενεργές και σε διασύνδεση μεταξύ τους. Όμως φιλοδοξία της Ελληνικής Εθνικοπολιτιστικής Αυτόνομης Κοινότητας «Ρωμιοσύνη» είναι να δημιουργηθούν δεσμοί και να προκύψουν συνέργειες με συλλόγους από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
«Είναι σημαντικό να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο» τονίζει ο Κώστας Κεσίδης.
Όπως εξηγεί, γενικότερα οι Ρώσοι, αλλά και όσοι μένουν στη Ρωσία, τους Έλληνες τους έχουν σε εκτίμηση. Πέραν τούτου, μόνο στο Κρασνοντάρ υπάρχουν περί τις 160 εθνικότητες που καθεμιά μπορεί να διατηρεί τα χαρακτηριστικά της. Και οι σύλλογοι και τα σωματεία τους κάθε χρόνο μπορούν να καταθέτουν φακέλους ζητώντας χρηματοδότηση για κάποια δράση τους, όπως είναι για παράδειγμα ένα φεστιβάλ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Επιστρέφοντας στο σημαντικό νέο για την Ελληνική Εθνικοπολιτιστική Αυτόνομη Κοινότητα «Ρωμιοσύνη», το κτήριο της, ο πρόεδρός της Κώστας Κεσίδης αναφέρει ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό αν δεν είχε συμφωνήσει και η Εκκλησία. Το διιώροφο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και παλιά στέγαζε την κοινότητα των Ελλήνων της Ρωσίας – το είχε χτίσει εκείνη. «Είναι κτήριο ελληνικό, πιο ελληνικό δεν γίνεται» τονίζει.
Με την παραχώρηση από το δήμο η παρουσία της «Ρωμιοσύνης»… νομιμοποιήθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη και της Εκκλησίας που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο.
Γεωργία Βορύλλα