Συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών ετοιμάζονται να προσβάλουν νομικά την έκθεση των πραγματογνωμόνων για τα βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας από το φρικτό δυστύχημα. Όπως τόνισαν η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023» Μαρία Καρυστιανού και το μέλος Παύλος Ασλανίδης, πριν από την έναρξη ειδικής εκδήλωσης που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης στο ΑΠΘ στη μνήμη των θυμάτων, οι συγγενείς πρόκειται να προσφύγουν νομικά εναντίον της πραγματογνωμοσύνης, αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, προκειμένου να μπουν ή να μην μπουν τα βίντεο στην επίμαχη δικογραφία.
Εκατοντάδες κόσμου στην εκδήλωση
«Μέχρι εδώ. Οι ένοχοι θα πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή και όχι ανάμεσά μας». Με τη φράση αυτή, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιάνου, χειροκροτήθηκε από το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το Αμφιθέατρο Β’ της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην εκδήλωση για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών που διοργάνωσε η ομάδα Diversitas.
Η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση και η πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 28/2/2023» μίλησε για «κρατικό έγκλημα», καλώντας τον κόσμο να βγει στον δρόμο και στις πλατείες. «Παλεύουμε για τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας» τόνισε και πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι μαζί. Συνεχίζουμε δυνατά για μια Ελλάδα γεμάτη οξυγόνο».
Πρόσθεσε ότι οποιοδήποτε τέτοιο γεγονός «μάς αναγκάζει να ζούμε σε μια κατάσταση που δεν μας είναι αρεστή, μέχρι να γίνουμε εμείς τα θύματα. Δεν ήταν μόνο τα Τέμπη».
«Ήταν και το Μάτι, η Πύλος, η Μάνδρα. Μικρότερα ή μεγαλύτερα εγκλήματα, τα οποία είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Είχαν τον πόνο για τους πολίτες και την ατιμωρησία για τους ενόχους». Είπε ακόμη ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη δικαίωση» και τόνισε ότι οι συγγενείς των θυμάτων θα συνεχίσουν να παλεύουν για να δικαιωθούν τα θύματα. Σε σχέση με όσους κατηγορούν εκείνη και τους υπόλοιπους συγγενείς των θυμάτων, η ίδια είπε ότι «δεν φοβόμαστε για τη ζωή μας. Πώς να φοβηθούμε, άλλωστε, αφού θα συναντήσουμε τα παιδιά μας; Όλη αυτή η αήθης επίθεση που μας κάνουν, δείχνει τον πανικό στον οποίον βρίσκονται. Μένουμε στον φωτεινό δρόμο που μας δείχνουν τα παιδιά μας. Δείτε πού φτάσαμε μέχρι σήμερα, έχουμε στα χέρια μας απίστευτα στοιχεία και αν ζούσαμε σε ένα Κράτος Δικαίου, οι ένοχοι θα ήταν ήδη στη φυλακή. Τα Τέμπη, θα είναι το Βατερλώ τους». Και η ίδια ξεκαθάρισε πως «ένας τόσο ιερός αγώνας, δεν μπορεί να έχει μέσα κόμματα», ζητώντας «μια σωστή προανακριτική».
Αιχμές για τη Δικαιοσύνη
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Παύλος Ασλανίδης, ο οποίος άφησε αιχμές για τη δικαιοσύνη. «Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, απλά έτυχε η μοίρα στους δικούς μας ανθρώπους», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε σε εκείνους που επιβίωσαν της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών. «Άλλοι είναι βαριά τραυματισμένοι. Ο Γεράσιμος παλεύει για να επανέλθει εδώ και δύο χρόνια. Εμείς, τι να πούμε για τις συμβάσεις και τα εκατομμύρια που έφαγαν εδώ και 30 χρόνια όσοι κυβερνούσαν την Ελλάδα;».
Σε σχέση με τις εξελίξεις και τα βίντεο που έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας με την πορεία της εμπορικής αμαξοστοιχίας πριν από το δυστύχημα, ο Π. Ασλανίδης είπε ότι ορισμένοι προσπαθούν «να μας κάνουν να ξεχάσουμε την έκρηξη που έκαψε τα παιδιά μας».
Τα χαρακτήρισε επιπλέον «στημένα» και είπε ότι «εμείς θέλουμε να είμαστε στους δρόμους κάθε εβδομάδα». Πρόσθεσε ακόμη ότι την ημέρα που ο τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, χειροκροτήθηκε στη Βουλή από τους υπόλοιπους 156 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «ξαναδολοφόνησαν τα παιδιά μας και τους υπόλοιπους ανθρώπους».
Περιγράφοντας τις νομικές εξελίξεις της υπόθεσης, η δικηγόρος του συλλόγου συγγενών θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Γράτσια είπε ότι χθες κατατέθηκε μήνυση στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας από την Μ. Καρυστιάνου και λοιπούς συγγενείς, καθώς «συνέβη κάτι πρωτάκουστο: ενώ λίγες ημέρες μετά από το δυστύχημα υπήρξαν παραγγελίες που διέταξαν την κατάσχεση όλων των αρχείων -ηχητικών, βίντεο, ψηφιακών δεδομένων- από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έτσι ώστε να κατασχεθούν εγκαίρως από τους ανακριτές, τα προϊόντα εκτέλεσής τους, μέχρι και τον Γενάρη του 2025 απουσίαζαν από τη δικογραφία».
Μίλησαν, ακόμη, ο αντιπρόεδρος του σωματείου μηχανοδηγών (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης) Γιώργος Μανώλης, η δικηγόρος Μαρία Γράτσια, ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας και το λόγο πήραν πολλοί από τους παριστάμενους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και με ανάγνωση ποιήματος για τα 57 θύματα που έγραψαν φοιτητές.