Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τους επιστήμονες να παρακολουθούν το φαινόμενο και τους κατοίκους που παραμένουν στα δύο νησιά να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφές.
Χαρακτηριστικό της έντονης σεισμικής δραστηριότητας είναι στη 1 μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκαν δύο δονήσεις μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με διαφορά ενός λεπτού.
Ο πρώτος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 01:02, σε απόσταση 228 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ένα λεπτό αργότερα στις 1:03, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 229 χλμ. νοτιοανατολικά των Αθηνών.
Σε ανάρτηση που έκανε σήμερα τα ξημερώματα ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΕΚΠΑ Άκης Τσελέντης ο οποίος παραιτήθηκε (προχθές Τρίτη) από την Εθνική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου υποστηρίζει ότι το αισιόδοξο σενάριο είναι να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ και το χειρότερο που συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7 Ρίχτερ.
Και στα δύο σενάρια κατά τον Άκη Τσελέντη θα υπάρξει τσουνάμι το οποίο όμως με τα προηγμένα συστήματα προφύλαξης του Γεωδυναμικού θα έχει ελάχιστες επιπτώσεις.