Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:14 τα ξημερώματα της Τετάρτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 24 χιλιόμετρα Νότια – Νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ο σεισμός που είχε εστιακός βάθος 12,5 χιλιόμετρα έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Σαντορίνη και Αμοργό αλλά και στην Αττική.
Μία ώρα αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 25 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού με εστιακό βάθος 14,2 χλμ., καθώς και δύο δονήσεις των 4,2 και 4 Ρίχτερ λίγα λεπτά αργότερα.
Είκοσι λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5 Ρίχτερ ακολούθησε νέα δόνηση εντάσεως 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και στις 06:21, σε απόσταση 230 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Είχαν προηγηθεί δεκάδες σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ.
Παπαζάχος: Η πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει
Για μικρή μετακίνηση των επικέντρων στην Αμοργό κάτι που είναι αρκετά συχνό ως φαινόμενο έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα».
«Είναι πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει. Το δύσκολο είναι ότι το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει εύκολα. Η διάρκεια του φαινομένου αυτού είναι εβδομάδες ή και μήνες, δεν υπάρχει μαγικό κουμπί να κλείσουμε τη φύση αύριο ή μεθαύριο. Θα πρέπει να ζήσουμε με το σενάριο ότι για αρκετό διάστημα θα ζήσουμε με την ίδια δραστηριότητα».
Μεγαλώνει η ανησυχία των κατοίκων στην Αμοργό
Στην Αρκεσίνη Αμοργού, 12 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού, η ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής εντείνεται διαρκώς, ενώ οι κτηνοτρόφοι παρατηρούν αλλαγές στη συμπεριφορά των ζώων από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα.
Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με πέντε διασώστες και δύο κοινωνικούς λειτουργούς βρίσκονται στο δημαρχείο του νησιού, προκειμένου να στηρίξουν ψυχολογικά τους κατοίκους και να παράσχουν βοήθεια όπου χρειαστεί.
Όπως λένε οι κάτοικοι της Αμοργού μένουν ξάγρυπνοι, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι να μην τους βρει ένας μεγάλος σεισμός στον ύπνο.
Στο νησί έφτασαν τέσσερις γεννήτριες της ΔΕΗ, ενώ χθες ξεκίνησαν και οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του δικτύου.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στο νησί για όσο χρειαστεί και θα κάνουν έλεγχο σε όλο το μήκος του δικτύου.