Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι το κρύο ανοίγει την όρεξη. Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι σούπες είναι πάντα μια καλή επιλογή για να το αντιμετωπίσουμε, αλλά ίσως να έχουμε βαρεθεί τα γνωστά – κοτόσουπες, φασολάδες κ.ο.κ.
Γι’ αυτήν ακριβώς την περίπτωση καταφεύγουμε στο πλούσιο αγιορείτικο συνταγολόγιο για μια θρεπτική και χορταστική σούπα, ιδανική για τις κρύες μέρες, αλλά και για νηστεία.
Σερβίρεται ζεστή και μπορεί να συνοδευτεί με κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί. Έχει πλούσια γεύση, βελούδινη υφή και ένα ιδιαίτερο άρωμα από το ταχίνι και το κύμινο.
ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο νερό |
100 γρ. αλεύρι (κατά προτίμηση ολικής άλεσης) |
2 κ.σ. ταχίνι |
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες |
1 κ.γ. κύμινο |
1 κ.γ. αλάτι |
½ κ.γ. πιπέρι |
2 κ.σ. ελαιόλαδο |
χυμό από 1 λεμόνι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο νερό, ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός (κουρκούτι).
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο νερό να βράσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το κουρκούτι μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει.
- Αφήνουμε να βράσει 10-15’ μέχρι να δέσει η σούπα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι, το οποίο έχουμε αραιώσει με λίγο ζεστό νερό, καθώς και το χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.