Σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων από τον Έβρο και τη Σαμοθράκη είχε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στο Νομαρχείο της Αλεξανδρούπολης.
Την ίδια ώρα, αγρότες στη Λάρισα πέταξαν τελάρα με μήλα έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ, ζητώντας αποζημιώσεις για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους από την παρατεταμένη και έντονη ζέστη.
Μετά τη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:
– Ήδη έχει εγκρίνει αποζημιώσεις, ύψους 16 εκατ. ευρώ, για τις ζωονόσους, ενώ, τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η τελική έγκριση και από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς από τον ίδιο έχει ήδη εγκριθεί η υπογραφή επιπλέον αποφάσεων για αποζημιώσεις 760.000 ευρώ για τον Βόρειο Έβρο και 1.449.000 ευρώ για τον Νότιο Έβρο για ζώα που έχουν θανατωθεί.
-Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η έναρξη εφαρμογής του μέτρου για δωρεάν ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του μέτρου 5.2, που εφαρμόστηκε στη Θεσσαλία.
– Σε ό,τι αφορά την αποθηκευμένη μηδική, που δεν μπορεί να καταναλωθεί ως ζωοτροφή, λόγω της ευλογιάς, ανακοίνωσε τη δέσμευση 1,5 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμεί με την αξία της.
Όπως είπε ο Κ. Τσιάρας, ήδη συζητείται με την Περιφέρεια το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για τη διάθεση της συγκεκριμένης αποζημίωσης στους δικαιούχους.
– Για τις ακακίες, που έχουν καταστραφεί, γνωστοποίησε ότι προωθείται προς υπογραφή de minimis, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Υπουργείο Οικονομικών.
– Για τις αποζημιώσεις στην περιοχή της Μάκρης, ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι το ζήτημα αφορά κυρίως την κρατική αρωγή, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχουν περιοριστικοί όροι από την ΕΕ για τις περιπτώσεις εκείνων που δεν είχαν ασφαλιστεί.
– Για την προστασία της αλιείας, υπογράμμισε ότι υπάρχει ήδη το μέτρο ενίσχυσης της παράκτιας αλιείας, ύψους 40 εκατ. ευρώ.
– Για το ζήτημα των αναδασμών, που τέθηκε, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια από τον περιφερειάρχη σε συνεννόηση με το ΥΠΕΣ. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του μικρού κλήρου, πρέπει να καλλιεργηθεί περαιτέρω η κουλτούρα ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων.
– Για τη μελισσοκομία, ο Κ. Τσιάρας δήλωσε ότι, μετά την πυρκαγιά, δόθηκαν 14 ευρώ ανά κυψέλη, χρηματοδοτήθηκε το μελισσοκομικό πάρκο στο Σουφλί και πρόθεση του Υπουργείου είναι να χρηματοδοτηθεί και δεύτερο, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία τρόπου αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικής δυνατότητας από ευρωπαϊκούς πόρους.
Επιπλέον, τόνισε ότι για πρώτη φορά, επιχειρείται, μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, ύψους 4 δισ. ευρώ, μια ολιστική διαχείριση του αρδευτικού προβλήματος στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι, ειδικά για την περιοχή του Έβρου, το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια, αλλά η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Αναφερόμενος στην ΚΑΠ, τόνισε ότι συμφωνεί με το αίτημα, το οποίο τέθηκε και το προωθεί και ο ίδιος στα ευρωπαϊκά fora, για ένα μοντέλο επιδοτήσεων που θα ενισχύει εκείνους που πραγματικά παράγουν και όχι τα δικαιώματα.
Τέλος, αναφερόμενος στην απεργία των κτηνιάτρων, υπενθύμισε ότι, εντός του Φεβρουαρίου, εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά οι κτηνίατροι του ΥΠΕΣ και έπεται η ένταξη των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης και μετείχαν οι βουλευτές του νομού, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης και Αναστάσιος Δημοσχάκης, καθώς και ο γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, των γεωτεχνικών και γεωργικών, κτηνοτροφικών και μελισσοκομικών συλλόγων, καθώς και της παράκτιας αλιείας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και δημάρχους της περιοχής.
Τρακτέρ στην Καστοριά
Με τρακτέρ γέμισαν σήμερα, Δευτέρα, οι δρόμοι της Καστοριάς, καθώς οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο της αντιπεριφέρειας, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι εκπρόσωποι του κλάδου παρουσίασαν τα σοβαρότερα προβλήματα που πλήττουν τον τομέα τους, με κύρια σημεία τις αυξημένες δαπάνες παραγωγής, την έλλειψη στήριξης για τον εκσυγχρονισμό και την έλλειψη ικανοποιητικών πολιτικών για την προστασία των προϊόντων τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τη συμφωνία Mercosur, με την οποία είναι αντίθετοι, γιατί η εν λόγω συμφωνία δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αδυναμία προστασίας της εγχώριας παραγωγής.
Την ολοκλήρωση της διαμαρτυρίας ακολούθησε γενική συνέλευση στην οποία αποφασίστηκαν νέες κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα οριστικοποιηθεί όταν γίνει γνωστή η ημερομηνία της συνάντησης της επιτροπής των αγροτών με τα συναρμόδια υπουργεία.