Καλά νέα από τις ΗΠΑ, καθώς επιτυχή αντικαρκινική ανοσολογική απόκριση εμφάνισαν όλοι οι ασθενείς με καρκίνο των νεφρού που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή της Φάσης 1 ενός εξατομικευμένου αντικαρκινικού εμβολίου, στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana-Farber στη Βοστόνη.
Στη δοκιμή συμμετείχαν εννιά ασθενείς με καρκίνο των νεφρών σταδίων ΙΙΙ ή IV, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής.
Τα εμβόλια χορηγήθηκαν έπειτα από χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου και έχουν σχεδιαστεί για να εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναγνωρίζει και να εξαλείφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Μέχρι τη στιγμή της διακοπής λήψης δεδομένων (μέσος όρος 34,7 μήνες), όλοι οι ασθενείς δεν είχαν εμφανίσει ξανά καρκίνο.
Ενώ ορισμένοι ασθενείς παρουσίασαν τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, και ορισμένοι εμφάνισαν συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη, δεν αναφέρθηκαν υψηλότερου βαθμού παρενέργειες.
Όταν η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε αυτή τη μελέτη πριν από οκτώ χρόνια, δεν ήταν σαφές αν αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να λειτουργήσει στον καρκίνο του νεφρού. Ωστόσο, είχε αποδειχθεί ότι είχε τη δυνατότητα να είναι αποτελεσματική στο μελάνωμα.
«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτά τα αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν μια τόσο θετική ανταπόκριση και στους εννιά ασθενείς με καρκίνο του νεφρού», τονίζει ο Τόνι Σουέιρι, διευθυντής του Κέντρου Lank για τον καρκίνο του ουροποιογεννητικού συστήματος και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται κλινικές δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ασθενών για την επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου και τη διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων του.
Μία εν εξελίξει διεθνής πολυκεντρική μελέτη, στην οποία ο Τόνι Σουέιρι είναι συμπρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής, χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο θα χορηγηθεί σε συνδυασμό με την ανοσοθεραπεία με πεμπρολιζουμάμπη, η οποία ήδη δίνεται στους ασθενείς μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις.