Την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να διευκολύνει το έργο της προανακριτικής για τα Τέμπη, ανακοίνωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο πως όσα αναφέρονται και τον αφορούν είναι εκτός πάσης πραγματικότητας και λογικής, και δηλώνοντας ταυτόχρονα ενεργά παρών για την αποκατάσταση της αλήθειας.
«Στην πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με την οποία το ΠΑΣΟΚ δαιμονοποιεί την παρουσία μας στο χώρο του δυστυχήματος αποδεικνύοντας την προσήλωσή του στο στόχο της άκριτης εργαλειοποίησης της τραγωδίας, περιγράφοντας αβάσιμες μομφές που μου αποδίδονται, έχω να αντιτάξω την αλήθεια, τις αποδείξεις και τα γεγονότα» αναφέρει στη δήλωσή του.
Τονίζοντας ότι σέβεται πρωτίστως τα θύματα της τραγωδίας και τους συγγενείς τους, καθώς και τις θεσμικές διαδικασίες και τους εκπροσώπους τους, αναφέρει: «Η παρουσία μου με κυβερνητικό κλιμάκιο στο πεδίο του δυστυχήματος, ημέρες μάλιστα μετά , και οι αυθαίρετες εικασίες σχετικά με τους λόγους της, σήμερα χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς λόγους, ως πειστήριο μιας υποτιθεμένης, και στην πραγματικότητα ανύπαρκτης, “συγκάλυψης”. Υπονοείται δε ότι η κυβέρνηση και τα στελέχη της δρούσαν με δόλο προκειμένου να “συγκαλύψουν” απροσδιόριστες παράνομες δραστηριότητες, και ακαθόριστους ενόχους. Ποιους, και γιατί; Άγνωστο».
Ο Χρήστος Τριαντόπουλος σημειώνει ότι η παρουσία του στην περιοχή ήταν γνωστή, διαφανής και καταγεγραμμένη, προσθέτοντας ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν είχε συμμετοχή σε συντονισμένες επιχειρησιακές αποφάσεις στο πεδίο του δυστυχήματος, αλλά είχε πολιτικό ρόλο ώστε να συνδράμει όπου προέκυπτε ανάγκη.
Και προσθέτει: «Από την πλευρά μου, και όπως έχω αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου στη Βουλή, όντας αρμόδιος για την κρατική αρωγή υφυπουργός στον πρωθυπουργό, επικεντρώθηκα σε δύο σκέλη. Πρώτον, στην οργάνωση της κρατικής βοήθειας και στήριξης των οικογενειών των θυμάτων. Δεύτερον, κατά την πρόοδο του έργου των επιχειρησιακών παραγόντων, συμμετείχα στην ενημέρωση –με τηλεοπτικές δηλώσεις και δελτία Τύπου– για την πρόοδο των ενεργειών στο πεδίο, σύμφωνα με την πληροφόρηση από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι και οι υπεύθυνοι για αυτές».
Σύμφωνα με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, «η μνεία περί ύπαρξης δόλου, ακόμη και ως μια αναπόδεικτη υπόθεση που δεν εδράζεται σε γεγονότα, που δεν τεκμηριώνεται από αποδείξεις, και που δεν συνάδει με τη λογική, αλλά που υποθετικά οδήγησε σε ενέργειες “συγκάλυψης”, είναι ακραία προσβλητική».