Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού. Το βράδυ της Τετάρτης, με επίκεντρο 16 χλμ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, καταγράφηκε δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών – είναι η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής.
«Ένα σμήνος σεισμών έχει ένα εύρος μεγεθών, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υπάρξει ένα μέγεθος 5 και από εκεί και πάνω δεν πάμε καθόλου. Το 5,2 εντάσσεται μέσα στο σμήνος. Άρα δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι αυτό το σεισμικό γεγονός ότι είναι κάτι ιδιαίτερο μέσα στην όλη ακολουθία. Και το ίδιο θα συνέβαινε αν ο σεισμός ήταν 5,4» δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε μπει σε μια φάση αρκετά πιο σταθερή από την αρχή. Όπως εξήγησε, «για να πας σε αποκλιμάκωση πρέπει να περάσεις μέσα από μια σταθερή φάση».
Στατιστική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί πάνω από τις 6.400 σεισμοί. Από αυτούς, 800 είχαν μέγεθος άνω των 2,5 Ρίχτερ.
Χθες, μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας παρουσία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε για τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας, στη Σαντορίνη.
Σήμερα, επανέλαβε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για έναν μεγάλο σεισμό, τονίζοντας όμως ότι εκτονώνεται η ενέργεια και η πιθανότητα βαίνει μειούμενη. «Απλά δεν θα δούμε σεισμό από 6 και πάνω. Θα δούμε ένα σεισμό 6 Ρίχτερ. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι ότι γίνεται μικρότερο το χρονικό διάστημα που έχουμε υπολογίσει από τη συνολική διάρκεια των φαινομένων. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα επρόκειτο να κρατήσει 4 εβδομάδες, τώρα μικραίνει αυτός ο χρόνος. Όχι όμως δραστικά» ανέφερε.
Υπενθυμίζεται πως στη διεύθυνση MySafetyPlan.gov.gr ανέβηκε ένας ψηφιακός χάρτης, ο οποίος δείχνει για όλη την Ελλάδα –και για τη Σαντορίνη και την Αμοργό– τα καταφύγια που πρέπει να έχει υπόψη του κάθε πολίτης σε περίπτωση σεισμού, για να μεταβεί εκεί με ασφάλεια.