Δεκάδες σεισμοί εξακολουθούν να καταγράφονται στον θαλάσσιο χώρο των Κυκλάδων, ανοιχτά της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Ανάφης. Μόνο σήμερα το πρωί, από τις 10:35 έως τις 11:40, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν επτά δονήσεις άνω των 4 βαθμών – η μεγαλύτερη ήταν στους 4,8 βαθμούς.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, ενώ ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή καθώς το ένα μετά το άλλο ενεργοποιούνται ρήγματα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Προς το παρόν δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον φονικό σεισμό του 1956.
Τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος μεταξύ των ειδικών το σενάριο ενός μεγάλου σεισμού άνω των 6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν πως έχουμε να κάνουμε με σμηνοσειρά και όχι προσεισμική ακολουθία, κάτι που σημαίνει πως η δραστηριότητα θα μπορούσε να εκτονωθεί και με έναν σεισμό κοντά στους 5,5 βαθμούς.
Στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας ανέφερε ότι υπάρχει κατολισθητικός κίνδυνος.
«Ο κατολισθητικός κίνδυνος σε όλο το μήκος των πρανών της Καλντέρας είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή. Καταγράψαμε 5 περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση. Είναι οι περιοχές του Παλαιού Λιμένα των Φηρών, του λιμένα του Αθηνιού, του Αμμουδίου, της Αρμένης και της Θηρασιάς στον οικισμό Κόρφου. Λαμβάνουμε μέτρα για να μειώσουμε τη διακινδύνευση», εξήγησε ο Ευθύμης Λέκκας.
Παίρνοντας το λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, είπε: «Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια ωστόσο φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε.
Στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τις κατευθύνσεις που δίνονται από την Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι η εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου θα είναι καθημερινή.
Σημείωσε επίσης ότι η πολιτεία οφείλει να ακούει τους επιστήμονες. «Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα, ωστόσο μας παρουσίασαν οι επιστήμονες τι έχουμε να διαχειριστούμε» τόνισε.
Όπως είπε, πρόκειται ουσιαστικά για τρία διακριτά φαινόμενα:
• Μια ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, όχι ασυνήθιστη, «που δεν φαίνεται να εγκυμονεί ιδιαίτερους κινδύνους».
• Τη σταθερή δραστηριότητα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. «Είναι χώρος που αποτελεί αντικείμενο μελέτης», όπως ανέφερε.
• «Το ενδεχομένως πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή τεκτονικό φαινόμενο, η δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου. Χωρίς κανείς να μπορεί να κάνει πρόβλεψη, κρατώ την λίγο πιο ενθαρρυντική τοποθέτηση του κ. καθηγητή ότι είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι από ό,τι χθες» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην ενημέρωση για τη δραστηριότητα σε Σαντορίνη-Αμοργό, η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας Εύη Νομικού επεσήμανε ότι η Σαντορίνη έχει τρία ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία έχουν χαρτογραφηθεί.
Όπως είπε, ο Κολούμπος είναι μια τεράστια χοάνη. «Στα 500 μέτρα βάθος υπάρχουν υδροθερμικές καμινάδες. Η θερμοκρασία μέσα σε αυτές αγγίζει τους 230 βαθμούς» σημείωσε. Επεσήμανε δε ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πιο μακριά από τα επίκεντρα του 1956 και συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους.
Από τη δική του μεριά, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει αρματαγωγό, σε περίπτωση που χρειαστεί να μετακινηθούν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, «σε ένα δυσμενές σενάριο».