Αμείωτη συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, με το επίκεντρο των περισσότερων σεισμών να καταγράφεται πλέον ανοιχτά της Αμοργού.
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη θα παραμείνουν κλειστά ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ δυνάμεις της ΕΜΑΚ, της Πολιτικής Προστασίας και εναέριοι διασώστες παραμένουν σε επιφυλακή.
Τις πρώτες πρωινές ώρες καταγράφηκαν ακόμη τέσσερις σεισμικές δονήσεις που χαρακτηρίζονται «ασθενείς» (4 βαθμών στις 5:03, 4,2 βαθμών στις 4:48, 4,9 βαθμών στις 4:46 και 4 βαθμών στις 3:19). Το επίκεντρο ήταν στον θαλάσσιο χώρο περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Στις 8:09 υπήρξε ακόμα μια δόνηση, μεγέθους 4,8 βαθμών, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ σχεδόν το ίδιο επίκεντρο είχε και η δόνηση που σημειώθηκε στις 11:03 και μετρήθηκε στους 4,4 βαθμούς, και αυτή που έγινε στις 11:09 και είχε μέγεθος 4,6 βαθμούς.
Από την αρχή του φαινομένου έχουν καταγραφεί πάνω από 500 σεισμοί. Πάνω από 200 είχαν μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) εκτίμησε χθες ότι η έντονη σεισμικότητα στην περιοχή ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές «ημέρες», αν όχι «εβδομάδες». Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε πως η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας είναι πως δεν έχει παρατηρηθεί ως αυτό το στάδιο κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύρια.
«Οι σεισμοί αυτοί εκτονώνονται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2 με 5,3 Ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Μέχρι ένα μέγεθος της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση στο νησί» δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος επανέλαβε ότι το σενάριο των 6 Ρίχτερ συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, και ακόμα πιο λίγες συγκριτικά με χθες.
Παρά τη μετατόπιση της σεισμικής δραστηριότητας προς την Αμοργό, το κύμα φυγής από τη Σαντορίνη παραμένει έντονο, αφού υπάρχει και ο φόβος για το ηφαίστειο. Οι επιστήμονες πάντως είναι καθησυχαστικοί: Υπογραμμίζουν πως η δραστηριότητα είναι τεκτονική και όχι ηφαιστειακή.
Σήμερα από τη Σαντορίνη αναχώρησε ήδη μία πτήση, ενώ μέσα στη μέρα θα πραγματοποιηθούν ακόμα 15 δρομολόγια. Λόγω της αυξημένης ζήτησης προστέθηκαν και δύο δρομολόγια πλοίων – συνολικά τέσσερα θα πραγματοποιηθούν σήμερα από το νησί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτορείων, από το νησί έχουν φύγει περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι. Ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού ανέρχεται στους 15.000 κατοίκους.