Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης – μάλιστα το μεσημέρι της Κυριακής καταγράφηκε σεισμός 4,6 βαθμών. Η σεισμική ακολουθία ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Τα σχολεία τη Δευτέρα θα είναι κλειστά όχι μόνο στη Σαντορίνη, αλλά και στην Αμοργό, την Ίο και την Ανάφη.
Για την κατάσταση ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη στο Μαξίμου, ενώ στη Σαντορίνη βρίσκονται μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ, χειριστές drone εναέριοι διασώστες.
«Περισσότεροι από 380 σεισμοί έχουν καταγραφεί μετά την 24η Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης.
Όπως εξήγησε, «η περιοχή που λαμβάνει η χώρα η σεισμική δραστηριότητα, είναι μια περιοχή η οποία έχει σημαντικές τεκτονικές δομές και εξαιτίας αυτού του γεγονότος θεωρείται υψηλού δυναμικού». Τόνισε δε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο βρίσκεται σε επιφυλακή, έχοντας αυξήσει τις βάρδιες και αναλύοντας τα δεδομένα αρκετές φορές μέσα στη μέρα. «Οι σεισμοί είναι ξεκάθαρα τεκτονικής προέλευσης» ανέφερε.
Στη Σαντορίνη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας. Όπως σημείωσε, ο κατολισθητικός κίνδυνος είναι υψηλός σε πέντε περιοχές ενώ διευκρίνισε ότι η 48ωρη σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία σχέση με τον ηφαιστειακό χώρο και τον ηφαιστειακό θάλαμο ούτε στην καλδέρα της Σαντορίνης, ούτε στο ηφαίστειο έξω από τη Σαντορίνη το Κολούμπο.
Παράλληλα επισήμανε ότι το ρήγμα που δίνει τις τελευταίες 50 ώρες σεισμούς είναι το ρήγμα της Αμοργού, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «η συσσώρευση των δυνάμεων να προκαλέσει σεισμό της τάξεως των 5-5,5 όχι πάνω από 6 όμως».
Οι 26 άνδρες της ΕΜΑΚ βρίσκονται σε ετοιμότητα στο κλειστό γήπεδο της Σαντορίνης, υπό τις οδηγίες του επικεφαλής τους Γιάννη Μπίλια. Οι σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν τα Νέα της Σαντορίνης, κάποιοι διαδίδουν λανθασμένα ότι οι σκηνές αυτές προορίζονται για το κοινό. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να ενημερώνονται αποκλειστικά από επίσημες πηγές και να αποφεύγουν τη διάδοση ανακριβών ειδήσεων, που μπορεί να προκαλέσουν αδικαιολόγητο πανικό.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στα «αρκετά σημαντικά ρήγματα» που υπάρχουν στην περιοχή λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός».
Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο εξήγησε: «Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».
Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του το απόγευμα της Κυριακής σημείωσε ότι «πρόκειται για ακολουθία με όλα τα γνωρίσματα των προσεισμών. Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά».
«Δεν χρειάζεται πανικός, γιατί ο πανικός είναι ο μεγαλύτερος φονιάς», υπογράμμισε ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Ωστόσο, προειδοποίησε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι.
«Δυστυχώς, η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρό. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη», τόνισε.