Τη μεγάλη αρχόντισσα του Πόντου Άννα Θεοφυλάκτου τίμησε η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «’ς σά δύο τη Κουντούρ τη Παναΐας».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας.
Ομιλητές ήταν ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας) και ο Θεοδόσης Κυριακίδης (διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σύμβουλος της Έδρας Ποντιακών Σπουδών).
Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο δήμαρχος Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος και οι αντιδήμαρχοι Σοφία Τσακιρίδου και Δέσποινα Αβραμίδου.
«Φέτος η τιμή και η μνήμη ανήκει στην Άννα Θεοφυλάκτου, αυτή τη σπουδαία Πόντια γυναίκα και επιστήμονα που μας άφησε τον Ιούνιο του 2023, και υπήρξε η πρώτη χειρουργός-οφθαλμίατρος στην Ελλάδα, η πρώτη γυναίκα οφθαλμίατρος στη Μακεδονία. Είχε και έναν διαρκή αγώνα για πολλά πράγματα, όπως είναι η ισότητα των δύο φύλων, οι ίσες αμοιβές» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Κυριών Δράμας Λίζα Θεοδωρίδου.
Μια ηρωίδα του ποντιακού ελληνισμού, του πολιτισμού του Πόντου και της προσφοράς, χαρακτήρισε την Άννα Θεοφυλάκτου ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης. «Τρεις γενιές. Ξεκινώντας από τον πατέρα της Θεοφύλακτο Θεοφυλάκτου, γιατρό οφθαλμίατρο με σπουδές στη Γαλλία, που έβγαζε την εφημερίδα Ελεύθερος Πόντος στο Βατούμ της Ρωσίας, και αγωνίστηκε όσο κανένας άλλος για την αναγνώριση της Δημοκρατίας του Πόντου. Η μάνα της, η Ιφιγένεια Κογκαλίδου, η πρώτη πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το 1904 στην Τραπεζούντα.
»Η ίδια πλέον στην Ελλάδα, μία από τις πρώτες κυρίες που ξαναΐδρυσαν τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών και έγινε για πολλά χρόνια πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, με πολλές κοινωνικές δράσεις. Αγωνίστρια από τα φοιτητικά της χρόνια, μεγάλη η προσφορά της στον κυπριακό ελληνισμό τα χρόνια της κυπριακής τραγωδίας – έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να έρθουν ορφανά από την Κύπρο και να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα. Στα 99 της χρόνια, με πεντακάθαρο μυαλό στο τέλος, όταν θέλαμε κάποια πληροφορία για τον Πόντο, όλοι μας αναζητούσαμε την Άννα Θεοφυλάκτου», ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής.
Η δε εισήγηση του Θεοδόση Κυριακίδη ήταν για την προσφορά της ως θεματοφύλακας της μνήμης, διότι η Άννα Θεοφυλάκτου είναι γνωστό ότι είχε μια πάρα πολύ μεγάλη συλλογή από πρωτότυπες φωτογραφίες που προέρχονταν από τον ιστορικό Πόντο. «Ένα πολύ σπάνιο αρχειακό υλικό, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να εντρυφήσουμε στην κοινωνία του Πόντου, πώς ήταν εκείνη την εποχή. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού το έχει δωρίσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ποντιακών Ερευνών, και είμαστε πολύ περήφανοι και τυχεροί» εξήγησε.