Τανωμένος σορβάς, χαβίτς, βαρένικα, αλλά και περέκ και πισία. Είτε κάποιος είναι Πόντιος είτε όχι, δεν μπορεί να μην έχει γευτεί ορισμένα από αυτά τα πιάτα. Τα μυστικά αυτών των συνταγών θα μπορούν να μάθουν όσοι συμμετάσχουν στα μαθήματα που ξεκινά η Ποντιακή Εστία Νεάπολης.
Μάλιστα, οι διοργανωτές πρόσθεσαν το χαρακτηρισμό «βιωματικής» στα μαθήματα ποντιακής μαγειρικής. Για ποιον λόγο;
«Επουδενί δεν θέλουμε να νομίζει κάποιος ότι θα παραδίδουν μαθήματα κάποιοι σεφ επαγγελματίες. Είμαστε μαγείρισσες, νοικοκυρές, μαμάδες και γιαγιάδες που μάθαμε αυτά τα πιάτα από τους γονείς μας και τα μαγειρεύουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας», λέει στο TheOpinion η Αναστασία Μηνά, μέλος της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης, μία από τις μαγείρισσες που συμμετέχουν.
Το πρόγραμμα αφορά την εκμάθηση ποντιακών φαγητών και εδεσμάτων την συνταγή και την ακριβή ποσότητα των υλικών καθώς και τον τρόπο εκτέλεσης, απευθύνεται σε μέλη του συλλόγου, άρα όσοι δεν είναι μέλη οι εκτός του συλλόγου που ενδιαφέρονται πρέπει να εγγραφούν για να το παρακολουθήσουν.
Υπάρχει μια συμμετοχή ύψους 5 ευρώ το μήνα, για τα υλικά. «Η αρχική μου ιδέα ήταν η συμμετοχή να είναι δωρεάν, ωστόσο τα 5 ευρώ είναι απαραίτητα αν θέλουμε να έχουμε καλές πρώτες ύλες και επαρκείς ποσότητες προκειμένου οι συμμετέχοντες να μπορούν να γεύονται τα πιάτα. Παράλληλα, θα δίνεται και corpus με τις συνταγές που θα δουλεύονται στην κουζίνα μας», τονίζει στο TheOpinion ο Δημήτρης Ζιγκερίδης, πρόεδρος της Ποντιακής Εστίας Νεάπολης που αριθμεί περίπου 100 με 120 μέλη.
Ο χώρος της Ποντιακής Εστίας, στην Γεωργίου Σεφέρη 46 στη Νεάπολη, έχει διαμορφωθεί κατά το δυνατό ώστε να μπορεί να χωρά τα περίπου 15 άτομα κάθε κύκλου, ενώ ήδη υπάρχει συμμετοχή.
Τα μαθήματα βιωματικής ποντιακής μαγειρικής αρχίζουν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στις 18:45, με υπεύθυνη την Τασούλα Μηνά, ενώ όσοι θέλουν να μαγειρέψουν και να παρουσιάσουν τη δική τους συνταγή μπορούν επίσης να το κάνουν.