pontosnews.gr
Σάββατο, 6/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συρία: Πρώην αντάρτες και τζιχαντιστές προάγονται σε αξιωματικούς του στρατού

Στη δημοσιότητα δόθηκε διάταγμα του Άχμεντ αλ-Σάρα για τις πρώτες στρατιωτικές προαγωγές

30/12/2024 - 8:15μμ
Μέλη της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) παρελαύνουν στο κέντρο της Δαμασκού (φωτ.: ΕΡΑ/Hasan Belal)

Μέλη της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) παρελαύνουν στο κέντρο της Δαμασκού (φωτ.: ΕΡΑ/Hasan Belal)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρώην αντάρτες και ξένοι τζιχαντιστές προήχθησαν σε αξιωματικούς στους κόλπους του μελλοντικού στρατού της Συρίας, σύμφωνα με διάταγμα του νέου ηγέτη της χώρας Άχμεντ αλ-Σάρα. Η νέα εξουσία, η οποία αναδείχθηκε από ένα συνασπισμό με επικεφαλής ριζοσπαστικούς ισλαμιστές, είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα μια συμφωνία με «όλες τις ένοπλες οργανώσεις» για τη διάλυσή τους και την «ενσωμάτωσή τους υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας».

Στο διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στο λογαριασμό που διατηρεί στο Telegram η «Γενική Διοίκηση» του Άχμεντ αλ-Σάρα, αναφέρονται 49 ονόματα, μεταξύ των οποίων αυτά Σύρων ανταρτών και πρώην αξιωματικών του στρατού που λιποτάκτησαν και εντάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στην ισλαμιστική εξέγερση.

Οι προαγωγές αυτές λαμβάνουν χώρα «μέσα στο πλαίσιο της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού του στρατού (…) ώστε να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας», εξηγείται στο διάταγμα.

«Η πλειονότητα αυτών των προαγωγών αφορούν προσωπικότητες του στενού κύκλου του Άχμεντ αλ-Σάρα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τις πρώτες στρατιωτικές προαγωγές αφότου κατέλαβε την εξουσία ο συνασπισμός υπό την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που ανέτρεψε στις 8 Δεκεμβρίου την εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Δύο πρόσωπα παίρνουν το βαθμό του στρατηγού, κυρίως ο Μουρχάφ Αμπού Κάσρα, ο στρατιωτικός αρχηγός της HTS που αναμένεται να αναλάβει υπουργός Άμυνας στους κόλπους της μεταβατικής κυβέρνησης.

Πέντε άλλοι γίνονται ταξίαρχοι και περίπου 40 παίρνουν το βαθμό του συνταγματάρχη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πηγών στη Συρία, εντόπισε στον κατάλογο τουλάχιστον «έξι ξένους τζιχαντιστές», έναν Αλβανό, έναν Ιορδανό, έναν Τατζίκο, έναν Ουιγούρο του Τουρκεστάν, αλλά και έναν Τούρκο προερχόμενο από την HTS.

Ο Ουιγούρος προέρχεται από το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν (TIP), ένα τζιχαντιστικό γκρουπούσκουλο στην Ιντλίμπ, προπύργιο των ανταρτών της Συρίας απ’ όπου ξεκίνησε η επίθεση που οδήγησε στην πτώση του Άσαντ, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Ειδικός για τα τζιχαντιστικά κινήματα και τη συριακή σύγκρουση, ο Αϊμέν Αλ-Ταμίμι εντόπισε από την πλευρά του στον κατάλογο τρεις ξένους: έναν Ουιγούρο, έναν Ιορδανό και έναν Τούρκο «ο οποίος είχε ηγηθεί του τουρκικού αποσπάσματος μαχητών υπό την HTS και προήχθη τώρα σε ταξίαρχο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όσο για τους Σύρους αξιωματικούς, «οι περισσότεροι» προέρχονται από την HTS, ενώ οι υπόλοιποι από «συμμαχικές παρατάξεις», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΠΔ: Το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν θα ισχύει ακόμη κι αν εγκριθεί αμνηστία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

5/12/2025 - 8:28μμ
Ηθοποιοί ντυμένοι ως «Ροζ φρουροί» στη Σεούλ, σε εκδήλωση για την τρίτη σεζόν του «Squid Game» του Netflix. 28 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Jeon Heon-Kyun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικό mega-deal: Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros. και μετατρέπεται σε υπερδύναμη ψυχαγωγίας

5/12/2025 - 4:57μμ
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Η Βαλένθια έριξε τον Παναθηναϊκό από την κορυφή

5 ώρες πριν
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ (κέντρο) με το προσωπικό του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: facebook/Kimberly Guilfoyle)

Κ. Γκιλφόιλ από τη Θεσσαλονίκη: Η Βόρεια Ελλάδα είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης – Τι είπε για το προξενείο

6 ώρες πριν
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας Κυπριακής Δημοκρατίας)

Κύπρος: Ανασχηματισμό έκανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης – Αλλαγές σε πέντε υπουργεία

6 ώρες πριν
Διάλειμμα για τα κάλαντα από τους μικρούς ομογενείς (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Βασίλης Βασίλας)

Ομογένεια: Το Σίδνεϊ μοσχοβόλησε μελομακάρονα και κουραμπιέδες

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Griesheim Και Περιχωρων)

Ο «Ελλήσποντος» του Griesheim θα γλεντήσει ποντιακά και λαϊκά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο στην Τουρκία

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign