Στα περισσότερα σπίτια η αλλαγή του έτους γίνεται με βασιλόπιτα γλυκιά, που έχει γεύση κέικ ή τσουρεκιού – ανάλογα με τις προτιμήσεις ή την καταγωγή της οικογένειας. Υπάρχουν όμως και αλμυρές βασιλόπιτες στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με γέμιση από κιμά ή τυρί, που συνηθίζονταν παλιότερα σε διάφορες περιοχές.
Μια τέτοια «περίεργη» αλμυρή βασιλόπιτα συναντάμε και στην ποντιακή κουζίνα.
Την είχε παραθέσει η Έφη Γρηγοριάδου στο βιβλίο της Εδεσματολόγιον Πόντου, και η ερευνήτρια γαστρονομίας Γεωργία Κοφινά δημιούργησε και παρουσίασε μια παραλλαγή, με την οποία επιλέξαμε κι εμείς να υποδεχτούμε το 2025.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι για ψωμί |
2 φακελάκια μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε ½ φλ. νερό χλιαρό |
120 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο |
3 αυγά χτυπημένα |
450 γρ. μυζήθρα ή κεφαλοτύρι (ή ανάμικτα), τριμμένα |
¾ φλ. γάλα χλιαρό |
1-1½ φλιτζάνι νερό χλιαρό |
1 κρόκο αυγού, ανακατεμένο με 1 κ.γ. νερό |
σουσάμι για το πασπάλισμα |
αλάτι |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βήμα 1
- Ρίχνουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκάνη και κάνουμε στη μέση μια «γούβα». Προσθέτουμε εκεί τη διαλυμένη μαγιά, το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα.
- Ανακατεύουμε με το χέρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 90’, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βήμα 2
- Αφαιρούμε ένα μικρό κομμάτι ζυμαριού για το στόλισμα και χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη στα δύο. Απλώνουμε ομοιόμορφα το ένα κομμάτι ζύμης σε λαδωμένο ταψί διαμέτρου 32 εκ. και σκορπάμε από πάνω το τριμμένο τυρί.
- Τοποθετούμε κάπου τυχαία ένα νόμισμα τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
- Ανοίγουμε με τα χέρια στον πάγκο το άλλο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος του ταψιού, και το τοποθετούμε πάνω από το τυρί.
Βήμα 3
- Κόβουμε το φυλαγμένο κομμάτι ζυμαριού στα δύο και φτιάχνουμε δύο κορδόνια. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και τοποθετούμε σταυρωτά από πάνω τα κορδόνια.
Βήμα 4
- Αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε την πίτα στους 180°C για 40’ και μετά στους 150°C για 15-20’ ακόμη, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.