Τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, αλλά και αντιπροσωπεία από τον Λίβανο υποδέχθηκε στη Δαμασκό ο ηγέτης της οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) Άχμεντ αλ Σάρα (γνωστός με το πολεμικό του όνομα Αμπού Μοχάμαντ αλ Τζολάνι), υποσχόμενος να βάλει τέλος στην «αρνητική» συριακή επιρροή στη γειτονική χώρα, δύο εβδομάδες μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως φαίνεται στα τηλεοπτικά πλάνα, ο Άχμεντ αλ Σάρα υποδέχθηκε εγκάρδια τον Τούρκο ΥΠΕΞ με κοστούμι και γραβάτα, επιβεβαιώνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει η Τουρκία στις εξελίξεις στην Συρία και την ισχυρή επιρροή στην νέα ηγεσία της χώρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Nuh Yılmaz, ο προσωρινός επιτετραμμένος της πρεσβείας της Τουρκίας στη Δαμασκό Burhan Köroğlu και ο Esaad Hasan Şeyban, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της συριακής προσωρινής κυβέρνησης.
Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεών τους δεν έγιναν προς το παρόν γνωστές, ωστόσο πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ άλλων εξετάστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση στη νέα διακυβέρνηση της Συρίας, ούτως ώστε να καθησυχασθεί η διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις της νέας συριακής ηγεσίας, δεδομένου του τζιχαντιστικού παρελθόντος του Αλ Τζολανί.
Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραχίμ Καλίν είχε μεταβεί κι αυτός στη συριακή πρωτεύουσα τέσσερις μόνο ημέρες αφότου οργανώσεις των ανταρτών υπό την ηγεσία των ριζοσπαστών ισλαμιστών ανέλαβαν την εξουσία στις 8 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία η οποία έχει αναλάβει ρόλο καθοδηγητή και προστάτη του νέου καθεστώτος, επιδιώκοντας την επέκταση της επιρροής της αλλά και της εκπλήρωσης του στόχου για εξάλειψη της αυτόνομης κουρδικής οντότητας έχει υποσχεθεί πλήρη διπλωματική και πολιτική στήριξη στον Αλ Τζολανί αλλά και πρωτοβουλίες ώστε να αρθούν οι κυρώσεις εναντίον της χώρας και να ανοίξει ο κρουνοί χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπισθούν άμεσες ανάγκες.
Στην ατζέντα των τουρκοσυριακών συνομιλιών περιλαμβάνεται και το Ισραήλ, καθώς η Άγκυρα έχει καταδικάσει την κατάληψη της νεκρής ζώνης στα υψίπεδα του Γκολάν από τις Ισραηλινές Δυνάμεις.
Συνάντηση με τον επικεφαλής των Δρούζων
Ο Σάρα υποδέχθηκε εξάλλου στη Δαμασκό και τον επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ, για μια πρώτη συνάντηση με έναν ηγέτη της γειτονικής χώρας, που υπέφερε επί δεκαετίες από την ανάμιξη της οικογένειας Άσαντ στην οποία αποδίδονται πολλές βιαιότητες, μεταξύ των οποίων πολλές δολοφονίες.
Η Συρία δεν θα έχει πλέον «αρνητική ανάμιξη στον Λίβανο και και θα σεβαστεί την κυριαρχία του Λιβάνου, την εδαφική ακεραιότητά του (…) και τη σταθερότητά του», δήλωσε ο Άχμαντ αλ Σάρα.
Ο Τζουμπλάτ κατηγορεί την έκπτωτη συριακή εξουσία ότι δολοφόνησε τον πατέρα του Καμάλ Τζουμπλάτ το 1977 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο. Οι δολοφονίες πολλών άλλων Λιβανέζων αντισύρων αξιωματούχων αποδίδονται στον πρώην πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και στον προκάτοχό του, τον πατέρα του Χάφεζ.
Η μειονότητα των Δρούζων, μια σέχτα που προέρχεται από το ισλάμ, διαμοιράζεται ανάμεσα στον Λίβανο, τη Συρία και το Ισραήλ.
Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως προστάτη των μειονοτήτων σε μια χώρα όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες , οι νέες αρχές, που προέρχονται από τους ισλαμιστές της HTS, βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταχειριστούν τις μειονότητες μιας πολυεθνικής χώρας με διάφορες θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Η μεταβατική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να σεβαστεί τα δικαιώματα όλων των Σύρων.
Ο Σάρα κάλεσε τους Λιβανέζους να «διαγράψουν από τη μνήμη τους την ανάμνηση της παλιάς Συρίας στον Λίβανο».