Με την πλάτη στον τοίχο φέρεται να βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πιέζει τη Δύση για βοήθεια στην Ουκρανία – οι επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες θα είναι κρίσιμες όχι μόνο για την προσωπική του επιβίωση αλλά και για τις αντοχές της χώρας του απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις στα πεδία των μαχών.
Η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία δημιουργεί… άγχος στο Κίεβο, όπως και η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.
Ενόψει των πρόωρων εκλογών οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία –η οποία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αποστολή πολεμικού υλικού και κεφαλαίων–, δείχνουν ότι η στήριξη στην Ουκρανία έχει κοστίσει πολιτικά στον Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει αποκλείσει την αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Σημαντικές –και δικαιολογημένες– είναι οι ανησυχίες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και για την κατάσταση στο Παρίσι. Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να διαθέτει ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη θητεία του στην προεδρία, αλλά έχει αναγκαστεί να αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς μέσα μόνο σε μερικούς μήνες.
Σε ό,τι αφορά τα πεδία των μαχών, ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien ότι οι δυνάμεις του δεν είναι σε θέση να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη που κατέχουν στην Κριμαία και στα ανατολικά της χώρας
Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η διπλωματία είναι η μόνη εναπομείνασα επιλογή για να πείσει τη Μόσχα να αποσύρει το στρατό της – αν και ορκίστηκε ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία.
«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας. Το ουκρανικό σύνταγμα μας απαγορεύει να το κάνουμε. Ντε φάκτο τα εδάφη αυτά ελέγχονται τώρα από τους Ρώσους. Δεν έχουμε τη δύναμη να τα ανακτήσουμε», είπε συγκεκριμένα.
Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στη διπλωματική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσουμε τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Παρόμοιες δηλώσεις ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε και πριν από έναν μήνα, σε συνέντευξή του στον επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News Στιούαρτ Ράμσεϊ. Τότε είχε πει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, εάν το ουκρανικό έδαφος που ελέγχει μπορούσε να τεθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή του υπόλοιπου αργότερα «με διπλωματικό τρόπο».