Σε έργα συντήρησης στον εμβληματικό τρούλο της Αγίας Σοφίας τα οποία όμως προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία λόγω της μοναδικότητας του μνημείου αλλά και του συγκεκριμένου σημείου προχωρά η Τουρκία.
Σύμφωνα με τον Αχμέτ Γκιουλέτς, μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την αποκατάσταση, θα αποσυναρμολογηθεί το εξωτερικό του περίβλημα του στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου έργου συντήρησης του βυζαντινού ναού, που λειτουργεί από το 2020 ως τζαμί.
Όπως εξήγησε «Η κάτω πλευρά του θόλου είναι καλυμμένη με ψηφιδωτά, καθιστώντας τη δομική παρέμβαση από κάτω σχεδόν αδύνατη» και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η αποκατάσταση θα επικεντρωθεί στο εξωτερικό, ξεκινώντας με την αφαίρεση του μολύβδινου καλύμματος και των υλικών με βάση το τσιμέντο που έχουν υποστεί ζημιές με την πάροδο του χρόνου».
Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών μελετών εντοπίστηκαν δομικές ανωμαλίες στο μολύβδινο κάλυμμα του θόλου. Τα ευρήματα κατέστησαν αναγκαία τα σχέδια για την αποσυναρμολόγηση του εξωτερικού στρώματος του θόλου και την αξιολόγηση της κατάστασης των δομικών στοιχείων του, ανέφερε ο ίδιος.
Για τη διευκόλυνση των εργασιών όλο το χρόνο και την προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, θα ανεγερθεί μια προσωρινή δομή οροφής πάνω από τον τρούλο. Αυτό θα επιτρέψει στην ομάδα να προχωρήσει τις εργασίες χωρίς διακοπές από τη βροχή ή τον άνεμο.
Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει επίσης επισκευές στη βόρεια και την ανατολική πρόσοψη. Έχουν τοποθετηθεί σκαλωσιές από χαλύβδινους σωλήνες και καλύμματα από πλέγμα ασφαλείας και οι μη αρχικοί σοβάδες με βάση το τσιμέντο, αντικαθίστανται με παραδοσιακά οθωμανικά υλικά.
Η αποσυναρμολόγηση του τρούλου και οι επακόλουθες επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, μετά την έγκριση των σχεδίων του έργου από την επιστημονική επιτροπή. Το έργο επιβλέπεται από τη γενική διεύθυνση Ιδρυμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ