Τη βοήθεια του ΟΗΕ ζήτησαν τα Λευκά Κράνη, μια οργάνωση Σύρων διασωστών, προκειμένου να παραλάβουν από τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον ανατραπέντα πρόεδρο που έφυγε από τη χώρα, τα σχέδια των «μυστικών φυλακών» της Συρίας.
Αφού εκδιώχθηκε από την εξουσία από τον συνασπισμό των ισλαμιστών ανταρτών, ο Άσαντ κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία.
«Απευθύναμε αίτημα στον ΟΗΕ, μέσω ενός διεθνούς διαμεσολαβητή, να παρακαλέσει τη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις στον εγκληματία (…) Μπασάρ αλ Άσαντ» ανέφερε ο επικεφαλής της οργάνωσης, ο Ραέντ αλ Σάλεχ, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Όπως εξήγησε, θέλει να αποκτήσει τους χάρτες όπου καταγράφονται οι τοποθεσίες των μυστικών φυλακών, αλλά και τους καταλόγους των κρατουμένων «ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτούς το συντομότερο δυνατόν».
Μετά την έναρξη, το 2011, του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πέθαναν στις συριακές φυλακές, κυρίως από βασανιστήρια, όπως υπολόγιζε το 2022 το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια εποχή το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι περίπου 30.000 άνθρωποι είχαν κρατηθεί στη διαβόητη φυλακή Σεντνάγια, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό και μόνο 6.000 αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, κατέγραψε χιλιάδες εκτελέσεις και κατήγγειλε μια «πολιτική εξόντωσης», χαρακτηρίζοντας τη Σεντνάγια «ανθρώπινο σφαγείο».
Όταν μπήκαν στη Δαμασκό, την Κυριακή, οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη φυλακή και απελευθέρωσαν τους κρατούμενους.
Τα Λευκά Κράνη ανέφεραν σήμερα ότι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στη φυλακή αυτή, όπου υποψιάζονταν ότι υπήρχαν υπόγειες κρύπτες. Κάποιες οικογένειες ωστόσο πιστεύουν ότι πολλοί από τους δικούς τους ανθρώπους εξακολουθούν να βρίσκονται στα υπόγεια της φυλακής.
«Οι θηριωδίες και τα απερίγραπτα εγκλήματα του πρώην καθεστώτος Άσαντ είναι αχαρακτήριστα», είπε ο αλ Σάλεχ.
Προσωρινός ηγέτης της κυβέρνησης ο Μοχάμεντ αλ Μπασίρ
Οι αντάρτες που κατέλαβαν την εξουσία στη Δαμασκό διόρισαν ηγέτη μεταβατικής κυβέρνησης τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ, ο οποίος θα ασκήσει αυτά τα καθήκοντά του μέχρι την 1η Μαρτίου 2025, ανέφερε επίσημη ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Μέχρι την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, ο αλ Μπασίρ ήταν επικεφαλής της λεγόμενης Κυβέρνησης Σωτηρίας που είχαν εγκαταστήσει αντάρτες από το προπύργιο τους στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία,
«Η γενική διοίκηση μας ανέθεσε να ηγηθούμε της μεταβατικής κυβέρνησης μέχρι την 1η Μαρτίου», ανακοίνωσε ο Μπασίρ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση που τον παρουσίασε ως τον «νέο πρωθυπουργό».
Πηγή εντός της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), της ισχυρής ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης που ηγείται του συνασπισμού των ανταρτών που κατέλαβαν την εξουσία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Μπασίρ θα ηγηθεί «μιας κυβέρνησης αρμόδιας για το χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων».
Λειτουργεί η Κεντρική Τράπεζα
Εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα της Συρίας επέστρεψαν σήμερα, Τρίτη, στην εργασία τους, μετά την ανατροπή του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ το Σαββατοκύριακο.
Ο Μοχάμεντ αλ-Ιμάμ, επικεφαλής τμήματος της τράπεζας, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) ότι «ορισμένες κλοπές» καταγράφηκαν την Κυριακή. «Κάποια από τα χρήματα επιστράφηκαν, καθώς κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τα πρόσωπα που έκλεψαν χρήματα».
Οι εμπορικές τράπεζες άνοιξαν επίσης, αλλά μόνο για μισό ωράριο.
Οι αντάρτες ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια στην πόλη.
Χθες η συριακή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι καταθέσεις των Σύρων πολιτών στις συριακές τράπεζες είναι ασφαλείς.
Η Τουρκία ενισχύει τις διαβάσεις στα σύνορα
Η Τουρκία ενισχύει τις δυνατότητές της στις μεθοριακές διαβάσεις με τη Συρία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν ευκολότερα στην πατρίδα τους οι Σύροι πρόσφυγες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια. «Μέχρι τώρα είχαμε δυνατότητα 3.000 διαβάσεων καθημερινά και την αυξήσαμε στις 15-20.000», δήλωσε.
Πολλοί Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία έσπευσαν στα νότια της χώρας για να επιστρέψουν στη Συρία, μόλις έγινε γνωστό ότι ανατράπηκε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι επαναλειτουργεί η μεθοριακή διάβαση του Γιαλανταγί, στην επαρχία Χατάι, που παρέμενε κλειστή από το 2013.
Ο Τούρκος ΥΠΕΣ σημείωσε ότι την Τετάρτη θα συναντηθεί με στελέχη μη κυβερνητικών συριακών οργανώσεων, χωρίς να τις κατονομάσει. «Από το 2016, περισσότεροι από 738.000 Σύροι επέστρεψαν στα σπίτια τους εθελοντικά», είπε, συμπληρώνοντας ότι 2.935.000 παραμένουν ακόμη στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, 1,24 εκατ. πρόσφυγες προέρχονται από την επαρχία του Χαλεπιού, η πρωτεύουσα της οποίας ήταν η πρώτη που έπεσε στα χέρια των ανταρτών, την 1η Δεκεμβρίου. Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκατοντάδες πρόσφυγες να συγκεντρώνονται στο μεθοριακό φυλάκιο του Τσιλβέγκεζου, που απέχει 50 χιλιόμετρα από το Χαλέπι. «Αν τους λέγατε τρεις ημέρες νωρίτερα τι θα συνέβαινε, κανείς δεν θα το πίστευε», σχολίασε ο Γερλίκαγια.
Ο Ερντογάν είχε σήμερα τηλεφωνικές επαφές με αντικείμενο τη Συρία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Στην επικοινωνία του με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι «οργανώνεται η ασφαλής και εθελοντική επιστροφή των Σύρων στη χώρα τους».