Στη στρατηγική πόλη Χομς εισήλθαν το βράδυ του Σαββάτου οι ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Ομάδες ανταρτών μπήκαν στην πόλη της Χομς και πήραν υπό τον έλεγχό τους ορισμένες συνοικίες, μετά την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού από τις τελευταίες τους θέσεις στην πόλη», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης που έχει την έδρα της στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.
Δεκάδες μαχητές των επίλεκτων δυνάμεων Ραντουάν της Χεζμπολάχ του Λιβάνου εγκατέλειψαν τη συριακή πόλη Χομς μετά την απόφαση που έλαβαν μαζί με τον συριακό στρατό ότι δεν μπορούν πλέον να προασπίσουν την πόλη, δήλωσε αξιωματικός του συριακού στρατού στο Reuters.
Μετά την προέλασή τους στην πόλη, οι αντάρτες κατέλαβαν την κεντρική φυλακή της Χομς και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κρατούμενους, δήλωσαν δύο πηγές των ανταρτών.
Μια άλλη πηγή των ανταρτών είπε ότι οι μαχητές άρχισαν να εισχωρούν βαθύτερα αφού διέλυσαν τις άμυνες του στρατού από την ανατολική πύλη της πόλης.
Την ίδια ώρα, το προσωπικό ασφαλείας από τα κεντρικά γραφεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας στη Χομς διέφευγε με μοτοσυκλέτες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
Δεν θα χρησιμοποιήσουν χημικά
Η οργάνωση των ισλαμιστών ανταρτών Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ, που θεωρείται πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, τα οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους οι συριακές αρχές, «σε καμία περίπτωση».
«Χρειάζεται πολιτική λύση»
Πέντε αραβικές χώρες μαζί και το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία δήλωσαν σήμερα ότι χρειάζεται πολιτική λύση για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να προστατευτούν οι άμαχοι στη Συρία.
Σε κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών μετά τη συνάντησή τους στη Ντόχα, τόνισαν ότι η κρίση στη Συρία συνιστά απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια.