Η διεθνοποίηση του θέματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής, των Αρμενίων και των Ασσυρίων από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, και η αναγνώρισή της από όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη, είναι ο βασικός στόχος όλων όσοι συνεργάζονται για τη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 9 Δεκεμβρίου.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ), η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων θέλουν την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού να στείλουν από κοινού το μήνυμά τους.
Ότι οι λαοί τους υπέστησαν γενοκτονία, ότι η μνήμη είναι ζωντανή, και ότι η ιστορική αλήθεια θα λάμψει παρά την άτεγκτη στάση του θύτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει το έγκλημά του.
Η εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας, στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τελεί υπό της αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και διοργανώνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.
Στην προσπάθεια συμμετέχει και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδος. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και κεντρική ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια Παιδοχειρουργικής, τέως βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής, Ελένη Θεοχάρους.
Την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ και η Αρμενική Νεολαία Ελλάδος· θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 6:30 το απόγευμα της Δευτέρας, στην αίθουσα Ντερ-Ζακαριάν (Διαλέττη 4).
Στην προσπάθεια συμμετέχει και η Παγκύπρια Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών Θεσσαλονίκης, καθώς και σε αυτή την περίπτωση στο επίκεντρο θα είναι η εισβολή και η παράνομη κατοχή του νησιού.
Πασχίζουμε για τη διεθνή αναγνώριση
Στον αγώνα που δίνουν οι χριστιανικοί λαοί που υπέστησαν γενοκτονία από τους Τούρκους –Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι–, στέκεται μιλώντας στο pontosnews.gr η γενική γραμματέας της ΠΟΕ Αθηνά Σωτηριάδου.
«Ο μεγάλος στόχος μας, τόσο των συγκεκριμένων εκδηλώσεων όσο και γενικότερα, είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Γι’ αυτό πασχίζουμε και οι τρεις λαοί· και από τη στιγμή που υπάρχει η 9η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα μνήμης, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί.
»Ταυτόχρονα βέβαια είμαστε ανοιχτοί σε όποιον άλλο φορέα θέλει να συμμετέχει σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, αρκεί να έχει την ίδια αντίληψη και τον ίδιο τρόπο σκέψης με εμάς. Με τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις στέλνουμε ένα μήνυμα από κοινού, εφόσον έχουμε κοινό θύτη», αναφέρει.
Να λάμψει η ιστορική αλήθεια
Η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διεθνοποίηση του θέματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της καθ’ ημάς Ανατολής από τους Τούρκους είναι οι στόχοι των συγκεκριμένων εκδηλώσεων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνη Οραήλογλου.
«Μήνυμα τέτοιων παγκόσμιων ημερών και πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Η προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας πρέπει να αποτελέσει θέση και των ελληνικών κυβερνήσεων.
»Όπως έχω πει πολλές φορές, τα μνημόσυνα, τα τρισάγια και οι αντίστοιχες εκδηλώσεις προφανώς και πρέπει να γίνονται για τις ψυχές των γενοκτονημένων προγόνων μας. Όμως, για τη δικαίωση αυτών των ψυχών μετά θάνατον θα πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία. Μόνο έτσι θα λάμψει η ιστορική αλήθεια», λέει.
Να δράττουμε οποιαδήποτε ευκαιρία
Στο γεγονός ότι οι λαοί που υπέστησαν Γενοκτονία θα πρέπει να δράττουν οποιαδήποτε ευκαιρία για να μιλήσουν γι’ αυτή, στέκεται μιλώντας στο pontosnews.gr ο εκπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Ντικράν Μπλετζιάν.
«Οποιαδήποτε ευκαιρία δίνεται να μιλήσουμε για τα γεγονότα που σημάδεψαν τους λαούς μας, θα πρέπει να τη δράττουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο. Πάντοτε το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η λήθη και δεν πρέπει ποτέ να πούμε ότι κάποια πράγματα έγιναν παλιά, γιατί τότε βλέπουμε ότι επαναλαμβάνονται τα δραματικά γεγονότα.
»Όταν δίνεται η ευκαιρία στους θύτες, ιδίως σε αυτούς που δεν αναγνώρισαν τα εγκλήματά τους, συνεχίζουν το έργο τους. Αυτό βλέπουμε στο Αρτσάχ και απέναντι στους Κούρδους στη Συρία από τους Τούρκους.
»Συνεπώς σε όλες αυτές τις ευκαιρίες πρέπει να προβάλλουμε το θέμα και να ζητήσουμε από τον κόσμο να είναι πιο ενεργός. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαιτούμε να δίνονται οριστικές λύσεις και όχι μόνο να μοιρολατρούμε στις επετείους», τονίζει.
Να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ασσυρίων από τη Βουλή
Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από το ελληνικό κοινοβούλιο θέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, Όπως υποστηρίζει, για κάθε γενοκτονημένο λαό σημαίνει πολλά η 9η Δεκεμβρίου.
«Αποτελεί μια ημέρα μνήμης, μια ημέρα ορόσημο. Πρέπει να τιμούμε κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα, να μάθουν οι άνθρωποι τις πλήρεις διαστάσεις του θέματος. Οι πρόγονοι των γειτόνων μας διέπραξαν το ειδεχθέστερο έγκλημα της Γενοκτονίας. Με το δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” μάς λένε ότι όχι μόνο δεν διέπραξαν Γενοκτονία αλλά οι ίδιοι γενοκτονήθηκαν από Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους. Θέλουν δηλαδή να ξαναγράψουν την Ιστορία.
»Δυστυχώς, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν ιστορικοί που λένε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός και όχι γενοκτονία, και αυτό αποτελεί μεγαλύτερο έγκλημα από τη γενοκτονία. Δεν αρκεί κάθε χρόνο να τιμούμε τους μάρτυρες ήρωές μας, οι περισσότεροι από τους οποίους έμειναν άταφοι. Έχουμε υποχρέωση να βρουν δικαίωση», τονίζει.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης