Την ώρα που τουρκικές σημαίες ανεμίζουν στο Χαλέπι και ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου και αρχηγός του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί πανηγυρίζει δηλώνοντας ότι «το Χαλέπι είναι έως το κόκκαλο τουρκικό και μουσουλμανικό», με επιστολή της η Ελληνική Οργάνωση της Αντιόχειας απευθύνει κραυγή αγωνίας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ζητώντας τη βοήθεια της Ελλάδας για να προστατευθούν οι χριστιανοί του Χαλεπίου.
Σε μια επιστολή που συγκλονίζει η Ελληνική Οργάνωση της Αντιόχειας αναφέρετε στην ιστορική διαδρομή της ελληνικής κοινότητας επισημαίνοντας ότι για αιώνες, έχει υποστεί καταπίεση – υπό τους Οθωμανούς και κατά τη διάρκεια της ισλαμικής κυριαρχίας – επειδή ποτέ δεν εγκατέλειψε τη σύνδεσή της με την Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Επιστολή προς τον Εξοχώτατο κ. Γιώργο Γεραπετρίτη,
Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος,
Στο Χαλέπι τα παιδιά των συγγενών μας και οι οικογένειές τους ζουν σε μεγάλο κίνδυνο. Η ζωή τους κινδυνεύει, εγκαταλείπονται για να αντιμετωπίσουν τη μοίρα τους. Τον περασμένο μήνα σημάδεψαν την τραγική ανάμνηση της σφαγής του 1850 στο Χαλέπι, όπου καταστράφηκαν χριστιανικές συνοικίες.
Ένας από τους λόγους αυτής της τραγωδίας ήταν η υποστήριξη που έδωσαν οι Έλληνες της Αντιόχειας στο Χαλέπι στην Ελληνική Επανάσταση. Αν και τα σύνορα μας χωρίζουν, το αίμα που χύθηκε στο Χαλέπι είναι το ίδιο αίμα που χύθηκε στον αγώνα για την Ελλάδα.
Είναι το αίμα των προγόνων μας, που έμειναν ενωμένοι ως Έλληνες, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ως υπερασπιστές της Ελληνικής ταυτότητας. Για αιώνες, έχουμε υποστεί καταπίεση – υπό τους Οθωμανούς και κατά τη διάρκεια της ισλαμικής κυριαρχίας – επειδή ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τη σύνδεσή μας με την Κωνσταντινούπολη και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Σήμερα οι χριστιανοί του Χαλεπίου στέκονται μόνοι. Το καθεστώς έχει εγκαταλείψει τις γειτονιές μας, αφήνοντάς μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις μόνοι μας. Δεν σας ξεχάσαμε όμως. Ακόμη και κάτω από αιώνες διωγμού, κρατήσαμε ζωντανή την πίστη μας, τα ονόματά μας και τη βυζαντινή μας κληρονομιά.
Μείναμε πάντα πιστοί στην Ελλάδα, ακόμα κι όταν μας κόστισε ακριβά. Σας καλούμε τώρα, αδελφοί και αδελφές μας με πίστη και κληρονομιά, να δράσετε. Το Χαλέπι ήταν κάποτε η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Λεβάντε, κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, της πίστης και της τέχνης. Μην το αφήσετε να πέσει.
Χρησιμοποιήστε όλη τη διπλωματική δύναμη της Ελλάδας για να προστατέψετε τους χριστιανούς του Χαλεπίου. Συνεργαστείτε με τα έθνη—Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα—για να διασφαλίσετε ότι αυτή η αρχαία κοινότητα θα επιβιώσει.
Τα παιδιά του Χαλεπίου, που οι πρόγονοί τους στήριξαν την Ελλάδα στις πιο μαύρες εποχές της, βασίζονται σε εσάς. Το αίμα στις φλέβες τους είναι ίδιο με το δικό σας. Το μέλλον τους είναι συνδεδεμένο με το δικό σας, όπως ήταν πάντα.
Η Ελληνική Οργάνωση της Αντιόχειας
A letter to His Excellency, Mr. Giorgos Gerapetritis, Minister of Foreign Affairs of Greece,
In Aleppo, the children of our relatives and their families are living in great danger. Their lives are at risk, abandoned to face their fate. Last month, they marked the tragic memory… pic.twitter.com/6kI0DlyLtN
— Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) December 2, 2024
Μ. Χρυσομάλλης: Ανάγκη για άμεση παρέμβαση της Ελλάδας
Στο θέμα τοποθετήθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης ο οποίος σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για άμεση παρέμβαση της Ελλάδας για την προάσπιση της χριστιανικής κοινότητας στο Χαλέπι.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Μεσσηνίας, «οι τραγικές επαπειλούμενες εξελίξεις στο Χαλέπι με την Χριστιανική Κοινότητα, όπως προκύπτει από την επιστολή-έκκληση της “Antiochian Greek Organization” προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, θεωρώ ότι απαιτούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας. Είναι η ώρα για επείγουσες διπλωματικές πρωτοβουλίες, με στόχο την προάσπιση των ομόθρησκων και ομοεθνών μας, σε μια περιοχή με βαθύ ελληνικό αποτύπωμα. Είναι ιστορικό χρέος μας» καταλήγει ο κ. Χρυσομάλλης.
Μπαχτσελί: Το Χαλέπι είναι έως το κόκκαλο τουρκικό
«Το Χαλέπι είναι έως το κόκκαλο τουρκικό και μουσουλμανικό» διακήρυξε ο κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου και αρχηγός του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί και, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες που στηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις, είπε, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι «είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να τους πούμε μαζέψτε τα και φύγετε».
This is how #Turkish-backed rebels are treating #Kurdish women in #Aleppo. If this is how they treat Muslim women who don’t wear a headscarf, what can be expected for Christian women? pic.twitter.com/JFWT5jgLzj
— Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) December 1, 2024
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Συρία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε: «Είναι αλάθητη και αδιαμφισβήτητη απαίτηση του αγώνα μας και της πολιτικής μας τιμής να φωνάξουμε την εξής αλήθεια ενώπιον του έθνους: Δεν μπορείτε να συναντήσετε τέκνο της πατρίδας του οποίου η καρδιά δεν τρέμει όταν αναφέρεται στο Χαλέπι, γιατί το Χαλέπι είναι τουρκικό και μουσουλμανικό έως το κόκκαλο».
In Syria, there’s a saying that the Turks would even want to raise their flag over our public restrooms. Here, Islamic jihadists have gone as far as placing the Turkish flag on the Aleppo Citadel. pic.twitter.com/xbPGS6PD0I
— Greco-Levantines World Wide (@GrecoLevantines) December 1, 2024
«Το τουρκικό έθνος γνωρίζει τη γεωγραφία του Ιράκ και της Συρίας και το τουρκικό έθνος φέρει στην ψυχή του αυτές τις γεωγραφίες της καρδιάς και του πολιτισμού του», ανέφερε επίσης και έστρεψε τα βέλη του κατά της Ρωσίας και του Ιράν για τη στάση τους στο παρελθόν, κατά την ανακατάληψη του Χαλεπίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ ‘Ασααντ: «Πριν μιλήσω για τις επιθέσεις στο Χαλέπι στις 27 Νοεμβρίου, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι δεν ξεχάσαμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις μαζικές δολοφονίες που διέπραξαν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία και το Ιράν καθεστωτικές δυνάμεις στο Χαλέπι το 2016, τις σκηνές βίας με κριτήριο το θρησκευτικό δόγμα, τους αθώους που εξορίστηκαν, το οδυνηρό δράμα μιας πόλης που αποκόπηκε από την ιστορία της».
O πρόεδρος του ΜΗΡ κατηγόρησε τον Μπασάρ αλ Ασαντ ότι δεν δέχτηκε το χέρι που του έτεινε η Τουρκία, χαρακτήρισε «πλήρη ντροπή» την πολιτική του καθεστώτος Μπαάθ και ζήτησε από τον πρόεδρο ‘Ασαντ να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία άνευ προϋποθέσεων.
Συνεχίζοντας την αναφορά του στην παρουσία της de facto αυτόνομης κουρδικής οντότητας στα ανατολικά του Ευφράτη και διατυπώνοντας με σκληρή γλώσσα την ενόχλησή του για την υποστήριξη των Κούρδων από τις ΗΠΑ, τις οποίες έδειξε εμμέσως πλην σαφώς χωρίς να κατονομάσει, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην Τουρκία η επανεμφάνιση των συγκρούσεων από το Χαλέπι έως το Ιντλίμπ. Είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να ρωτήσουμε τι επιδιώκουν αυτοί που βομβαρδίζουν εδώ κι εκεί δίπλα στα σύνορά μας, αυτοί που ενισχύουν και χαϊδεύουν την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση στη βορειοανατολική Συρία, με βάση ποιο δικαίωμα και νόμο βρίσκονται στην περιοχή μας, και όχι μόνο αυτό, είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα να τους πούμε μαζέψτε τα και φύγετε».