Τους πιστούς πρόκειται να υποδεχθεί το πρωινό της 6ης Δεκεμβρίου ο μνημειακός ναός Αγίου Νικολάου Θων, ο οποίος πλέον αποτελεί παρεκκλήσι του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων.
Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, από τις 07:00 έως τις 09:30 το πρωί της Παρασκευής, το μόνο κατάλοιπο που διατηρείται σήμερα από τα οικοδομήματα της περίφημης έπαυλης «Μon caprice» χτισμένης σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ, θα ανοίξει τις πύλες του για Θεία Λειτουργία, σε μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου Κέντρου-Αμπελοκήπων.
Ιδιοκτήτης της έπαυλης ήταν ο αυλικός και επιμελητής της Βασιλικής Χορηγίας του Γεωργίου Α’ και διευθυντής του Βασιλικού Θεάτρου Νικόλαος Θων. Η έπαυλη «Μon caprice» περιβαλλόταν από έναν κήπο οκτώ στρεμμάτων, με πυκνή βλάστηση, κοσμημένο με γλυπτά των Γεωργίου Βρούτου και Γεωργίου Φυτάλη, και πολλές προτομές αγωνιστών, φιλελλήνων, πολιτικών κ.ά.
Όχι τυχαία, ο κήπος ήταν γνωστός και ως υπαίθρια γλυπτοθήκη.
Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου Θων είναι ένα σημαντικό μνημείο, τοπόσημο της περιοχής ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας, που όμως λίγοι Αθηναίοι γνωρίζουν.
Ο μοναδικής αρχιτεκτονικής ναός χτίστηκε σύμφωνα με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά και εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου 1895.
Πρόκειται για ένα τρουλαίο περίκεντρο κτίσμα με προεξέχουσα την ημικυκλική αψίδα του ιερού στα βορειοανατολικά. Τα ανοίγματα του ναού πλαισιώνουν παραστάδες με γύψινα επίκρανα κορινθιακού τύπου, ενώ τα παράθυρα φέρουν περίτεχνα βιτρό ρωσικού εργαστηρίου. Το ιερό βήμα διαχωρίζεται από τον κυρίως ναό με ξύλινο τέμπλο.
Το 1944 κατά τη διάρκεια των Δεκεμβριανών η έπαυλη του κτήματος Θων ανατινάσσεται και λίγα χρόνια αργότερα το 1947 κατεδαφίζεται.
Το 1979 ο ναός χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού.
Αναστηλωτικές εργασίες έγιναν το 1983 και το 2004, με στόχο την αποκατάσταση και την ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου.
Με την ανοικοδόμηση πολυώροφων κτισμάτων στην περιοχή από τα μέσα του 20ού αιώνα και εξής, ο ναός του Αγίου Νικολάου εντάσσεται πλέον σε ένα νέο αστικό περιβάλλον, εντελώς ξένο από το αρχικό του.
Ο Σύλλογος καλεί τώρα τους Αθηναίους να παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία, προκειμένου να γνωρίσουν και οι νεότεροι αυτό το σπουδαίο μνημείο της περιοχής, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποκατάστασης του κοινόχρηστου χώρου ώστε να γίνει πάρκο, ένας χώρος πρασίνου για τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης περιοχής των Αμπελοκήπων.