Ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία εξετάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την επιλογή του Κιθ Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN.
O 80χρονος Κέλογκ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, είχε παρουσιάσει ήδη από τον Απρίλιο το ειρηνευτικό του σχέδιο, στο οποίο αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία «μια κρίση που μπορεί να αποφευχθεί», ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση Μπάιντεν ανικανότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εμπλακούν οι ΗΠΑ σε μια ατελείωτη σύγκρουση.
Το σχέδιό του περιλαμβάνει μια κατάπαυση του πυρός που θα «παγώσει» τις γραμμές του μετώπου, με τις δύο πλευρές να αναγκάζονται να οδηγηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, οι λεπτομέρειες καθιστούν τα πάντα πιο πολύπλοκα.
Η εμπλοκή των ΗΠΑ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέλογκ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσέφερε πολύ αργά βοήθεια στην Ουκρανία. Εκτιμά ότι θα έπρεπε να είχαν δοθεί περισσότερα όπλα πριν από τη ρωσική εισβολή αλλά και αμέσως μετά την έναρξή της, για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει.
Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται πλέον να αναμιχθούν σε μια ακόμη σύγκρουση και υποστηρίζει ότι τα αποθέματα όπλων τους λιγοστεύουν, αφήνοντας τη χώρα δυνητικά εκτεθειμένη σε μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Έχει δηλώσει επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ανασταλεί επ’ αόριστον, «με αντάλλαγμα μια συνολική και αξιόπιστη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας».
Τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν την «επίσημη πολιτική των ΗΠΑ για την επιδίωξη κατάπαυσης πυρός και διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων».
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, οποιαδήποτε μελλοντική βοήθεια των ΗΠΑ, πιθανότατα στο πλαίσιο δανείου, θα εξαρτηθεί από τη διαπραγμάτευση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν την Ουκρανία ώστε να μπορεί να αμυνθεί και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική προέλαση, πριν και μετά από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.
Παράλληλα, οι γραμμές του μετώπου θα παγώσουν και θα οριστεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Εφόσον συμφωνήσει, η Ρωσία θα δει τις κυρώσεις εις βάρος της να περιορίζονται ελαφρώς, με την πλήρη άρση τους να τοποθετείται μόνο αν υπογραφεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία συμφωνεί και η Ουκρανία.
Η Ουκρανία δεν θα κληθεί να παραιτηθεί από την ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών, αλλά θα έπρεπε να συμφωνήσει στο να το επιδιώξει μόνο μέσω της διπλωματίας. Το σχέδιο αναγνωρίζει ότι «αυτό θα απαιτούσε μια μελλοντική διπλωματική πρόοδο που πιθανότατα δεν θα συμβεί πριν ο Πούτιν αποχωρήσει από την εξουσία».
Μια εισφορά στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, η οποία από την πλευρά της θα μπορούσε να επιδιώξει ανάκτηση των κατεχόμενων εδαφών μόνο με διπλωματικά μέσα.