Είναι γνωστό ότι η τουρκική γη… μιλάει ελληνικά στη Μικρασία, και η αρχαιολογική σκαπάνη το επιβεβαιώνει. Στη σημερινή επαρχία Ουσάκ, στην άλλοτε ελληνιστική Βλαύνδο, εντοπίστηκε μια σπάνια επιγραφή που είναι αφιερωμένη στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό.
Χτισμένη σε στρατηγική θέση, μιας και περιβάλλεται από βαθύ φαράγγι που της δίνει φυσική οχύρωση, η πόλη ιδρύθηκε από Μακεδόνες στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ανασκάπτεται συστηματικά από το 2018, με τις φετινές έρευνες να είναι επικεντρωμένες στον ηλικίας 2.000 ετών ναό της Δήμητρας και σε έναν μνημειακό τάφο στην είσοδό της.
Κατά τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή εποχή ο ανατολικοδυτικός δρόμος μπροστά από το ναό ήταν η καρδιά της πόλης. Εκεί βρισκόταν και η μαρμάρινη επιγραφή, μήκους 80 εκ. και πλάτους 35 εκ. «Στον σωτήρα και ιδρυτή αυτοκράτορα Αδριανό Ολύμπιο» γράφει.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι κάτοικοι της Βλαύνδου θέλησαν να.. κάνουν το χρέος τους απέναντι στον Αδριανό, ο οποίος βασίλεψε από το 117 έως το 138 π.Χ. και συνήθιζε να βοηθά τις πόλεις περιμένοντας ανταλλάγματα από τον ντόπιο πληθυσμό.