Την έκθεση «Ο κρυμμένος θησαυρός του Princeton – Άγιον Όρος και Μετέωρα 1929», με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών-καλλιτεχνών στα δύο κορυφαία μοναστικά κέντρα, παρουσιάζει στη Λευκάδα η Αγιορειτική Εστία σε συνεργασία με το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδος και Ιθάκης, και το Δήμο Λευκάδας.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 19:30, στην Αίθουσα Τέχνης Δήμου Λευκάδας «Θεόδωρος Στάμος» (πλατεία Μαρκά), από τον μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης Θεόφιλο.
Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας το 2023, ενώ την ίδια χρονιά ταξίδεψε στην Καλαμπάκα και τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσιάστηκε στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστόνη (ΗΠΑ).
Η ιστορία του αρχείου
Στα τέλη του 2017, κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι.
Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εκεί, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών-ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του πανεπιστημίου.
Το ταξίδι στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει το φθινόπωρο του 1929 η ομάδα που αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή –με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα– Vladimir «Vovo» Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick.
Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από τη Θεσσαλονίκη.
Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό, και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.