Προς μια συμφωνία εκεχειρίας, ώστε να κλείσει το μέτωπο στον Λίβανο, φέρεται να κινείται το Ισραήλ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, την ώρα που ο πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ δίνει ένα χρονικό ορίζοντα λίγων ημερών.
Το παράθυρο για εκεχειρία άνοιξε μετά τις συνομιλίες που είχε με το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Έιμος Χόκστιν. Ωστόσο, η ισραηλινή πλευρά τονίζει ότι «μένουν ακόμη κάποια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν».
Βέβαια, το ότι ενισχύονται οι διπλωματικές προσπάθειες δεν σημαίνει ότι μειώνονται οι εχθροπραξίες: κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Λιβάνου – μόνο στο κέντρο της Βηρυτού σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ εκτόξευσε την Κυριακή 250 ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.
«Κινούμαστε προς μια συμφωνία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Νταβίντ Μένσερ, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο Μάικλ Χέρτσογκ, πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, είπε στον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό GLZ ότι μια συμφωνία είναι κοντά, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό «μπορεί να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες (…). Πρέπει απλώς να διευθετήσουμε τα τελευταία ζητήματα».
Το ενδεχόμενο της εκεχειρίας με τον Λίβανο δημιουργεί τριγμούς στο ισραηλινό πολιτικό σκηνικό: Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ τόνισε σε ανάρτησή του στο Χ ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει μέχρι «την απόλυτη νίκη». Εκτίμησε ότι επίκειται ένα μεγάλο λάθος και ότι η χώρα θα χάσει την ιστορική ευκαιρία να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ.
«Όπως προειδοποίησα ήδη για τη Γάζα, προειδοποιώ και τώρα: Κύριε πρωθυπουργέ, δεν είναι αργά να σταματήσετε αυτή τη συμφωνία! Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη», πρόσθεσε.
Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ –η οποία ξεκίνησε μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023 και την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος και την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας–, κλιμακώθηκε σε πλήρη πόλεμο το φθινόπωρο.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει μαζικά πλήγματα εναντίον του Λιβάνου και από τις 30 του ίδιου μήνα πραγματοποιεί και χερσαίες επιδρομές στο νότιο τμήμα της χώρας.
Το Ισραήλ αναφέρει ότι στόχος των στρατιωτικών του επιχειρήσεων είναι η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ. Προς το παρόν βέβαια οι νέοι εκτοπισμένοι του πολέμου ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.
Επίσης, αξιώνει την εφαρμογή του Ψηφίσματος 1.701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο συμπίπτει με τη λήξη του πολέμου του 2006. Ως εκ τούτου απαιτεί υποχώρηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τα ισραηλινά σύνορα, και ανάπτυξη του τακτικού στρατού του Λιβάνου.